Livet och diabetes

Jag är vaccinerad – vad händer nu?

Publicerad för första gången: 18.08.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Jag är vaccinerad – vad händer nu? Foto: Getty Images

Som den Oslobo med underliggande sjukdom jag är, var jag färdigvaccinerad i slutet av maj. Vad innebär det för mig och min vardag?

Jag hade mycket ångest och var rädd när coronan kom till Norge i mars 2020. Mycket har förändrats sedan dess, och den största förändringen för mig personligen är att jag nu är fullvaccinerad. Det är en lättnad att ha fått vaccinet och jag har sänkt axlarna rejält jämfört med när jag kände rädsla över att bli smittad. Vaccinationen har gjort att mitt liv inte är lika begränsat som tidigare under pandemin.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Sverige

Jag har redan varit på ”harryhandel” i Sverige”. Ni som har följt mig ett tag vet att jag ofta reser över gränsen för att handla mat. När man öppnade upp för fullvaccinerade att korsa gränsen utan att sitta i karantän reste jag över. Jag gjorde turen en söndag eftermiddag, och då var det knappt en människa som handlade på Nordby köpcentrum. Det kändes exotiskt att befinna sig på andra sidan gränsen igen.

Men det fanns tyvärr inte så mycket mat i hyllorna. Detta var bara några dagar efter att den norska regeringen öppnade upp för resor över gränsen igen utan efterföljande karantän. Svenskarna hade inte hunnit fylla på i hyllorna och utbudet var därför begränsat. Men jag fick i alla fall handlat billig läsk till mig själv och godis till barnen. På hemresan stoppades vi vid gränsen och var tvungna att registrera inresan och göra ett snabbtest. När testet visade negativt kunde vi köra hem. Jag ser redan fram emot nästa resa över gränsen.

Mer social

Vaccinationen har gjort att jag nu är mer social än tidigare. Fast inte så mycket, eftersom många av mina vänner fortfarande inte är vaccinerade. Men jag har varit ute och ätit flera gånger och njuter av att kunna gå i butiker igen. Jag bär fortfarande munskydd för det mesta eftersom jag vill visa hänsyn mot andra. Jag kan fortfarande bära på smitta även om jag är fullvaccinerad. Jag har också varit på en större privat fest för första gången, och det var härligt att känna att det var lite som vanligt igen.

Sommaren 2021

Sommaren kommer jag att tillbringa hemma i Norge. Jag hade planerat en norgesemester innan det stod klart att man återigen kunde resa utomlands. Helst skulle jag just ha velat resa utomlands, men det känns helt OK att stanna hemma i Norge. Barnen är inte vaccinerade och jag är osäker på om jag skulle ha tagit dem med mig. Jag känner mig trygg i Norge, och med alla mutationer som kommer och går vill jag inte utsätta barnen för något.

Hösten 2021

MEN, jag har beställt en resa till Spanien till hösten. Jag vet att det är oklart om jag kommer att kunna resa eller inte, men jag chansar. Än så länge har jag bara bokat flygbiljetter och jag får tillbaka pengarna om resan inte blir av. Jag behöver ha något att se fram emot och skulle så klart bli väldigt besviken om det inte blir något. Samtidigt är hälsan det viktigaste och jag tar inga risker om rekommendationen är att man inte ska resa, eller om det skulle visa sig att vaccinen inte ger något skydd mot en ny mutation. Jag anpassar mig hela tiden till den rådande situationen.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Framtiden

Jag känner mig mycket osäker på framtiden. Därför njuter jag av de små ”pauser” som uppstår när smittotrycket är lågt. Jag är rädd att det plötsligt ska vända igen, och därför gör jag det som är tillåtet när det är tillåtet.

Är du vaccinerad och har det underlättat i din vardag?

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant