Livet och diabetes

Innan det går för långt

Publicerad för första gången: 30.10.22
Innan det går för långt Foto: Unsplash

Vårt samhälle är sjukt. Det lider av en besatthet av människors utseende som skapar otroligt mycket skada, sorg och lidande. Dietindustrin drar in miljarder på (framförallt) ungas osäkerheter. Den här problematiken spiller givetvis över även på diabetesvärlden. Och den är redan svårhanterad för många. Låt oss börja prata om det här – innan det går för långt.

“Den här dieten gör att du tappar 3 kilo i veckan!”
“Drick det här teet i 4 veckor så får du en platt mage!”
“Gör detta träningspasset i 30 minuter varje dag för att bli beach-redo!”

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Det här är exempelrubriker som jag tror att många kan känna igen. De kan dyka upp på löpsedlarna, i Instagramflödet eller på TV – men de är allt som oftast där. Berättar att vi inte är tillräckliga. Att vårt värde på något sätt skulle sitta i vår kroppsform. Att vi skulle vara mer värdiga med färre kilo på kroppen.

LÄS ÄVEN: Till dig som har barn med diabetes: Du borde vara stolt!

Till varje pris…

Själv har jag påverkats av det här så länge jag kan minnas. Lyckligtvis inte i någon skadlig utsträckning – men många blir det. Dieterna testas. Teerna dricks. Träningspassen görs. Till varje pris vill vi lyckas. Prestera. Lever en dessutom med diabetes är kamperna dubbla.

“Vad har du ätit idag?”
“Är det inte för många kolhydrater i det där?”
“Oj, vad mycket insulin du tar!”

Besattheten av att räkna på allt vi äter kommer naturligt. För många är säkert kolhydratsräkning ett bra diabetesverktyg och inget mer – för andra är det triggande. Har vi otur stöter vi dessutom på någon “kunnig” som föreslår att en mindre mängd insulin kan göra att viktnedgången går fortare.

Accu-Chek Mobile

Och absolut – om en person med diabetes låter bli att ta sitt
insulin så rinner kilona bort. Fort går det. Men till vilket pris? Ketoner, ketoacidos, komplikationer, död… Diabulimi är ett allvarligt tillstånd där en person med insulinbehandlad diabetes helt eller delvis slutar ta sitt insulin med målet att gå ner i vikt. En ätstörning som det inte talas om i
samma utsträckning som den drabbar personer. Det finns dåligt med förståelse och dåligt med kompetens. Men sjukdomen finns och vattnar ur sina offer fullständigt.

LÄS ÄVEN: En hektisk vardag med diabetes

Prata om det här

Om du är förälder – prata med ditt barn. Jobba förebyggande.
Om du är vårdgivare – håll utkik efter röda flaggor hos dina patienter. Hjälp till med rådgivning och remisser vid behov.
Om du är drabbad – vet om att du inte är ensam. Men det finns så många så mycket bättre vägar att gå. Vi är många som vill hålla dig om ryggen. Snälla, ta ditt insulin. Snälla, var rädd om dig. Snälla, sök vård.
Vårt samhälle är sjukt. Så låt oss prata om det här, högljutt och ofta. Innan det går för långt.

LÄS ÄVEN: Besvärligt långtidsblodsocker

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant