Stories och livet

Hur lever man bäst med kronisk trötthet?

Publicerad för första gången: 09.08.23
Hur lever man bäst med kronisk trötthet? Foto: Getty Images

Kronisk trötthet är av naturliga skäl otroligt jobbigt att leva med, men hur hanterar man det bäst?

Efter att jag diagnostiserades med kroniskt utmattningssyndrom för ett tag sedan upptäckte jag efter lite efterforskningar att det kan ha en koppling till diabetes. Jag såg flera med diabetes beskriva samma symtom som jag haft. Trötthet, utmattning och ett allmänt nedsatt allmäntillstånd. Det finns också en rad studier som behandlar de två fenomenen diabetes och kroniskt utmattningssyndrom. Så det råder liten tvekan om att det faktiskt är ett problem.

Accu-Chek Instant

Började med diabetes

Som jag har skrivit om i tidigare inlägg började min kroniska utmattning med min diabetes. Sedan dess har min utmattning förvärrats med ett långvarigt ansträngt förhållande till mat och träning. Men jag vet att varken diabetes eller överträning och underätande är konkreta orsaker bakom problemet. Istället är det helheten och inte minst den psykiska påfrestningen som det innebär att leva med en kronisk sjukdom. Med andra ord är det inte så att jag bara kan sikta in mig på att eliminera en eller flera faktorer och förvänta mig att min energinivå ska komma tillbaka till vad den var innan jag fick diabetes.

Jag skulle gärna ha velat veta vad som är orsaken till att man utvecklar kronisk utmattning i kombination med diabetes. Varför är detta ett välkänt fenomen? Och vem löper störst risk att utveckla detta? Men nu är det så att man bara måste acceptera att man har fått en sådan diagnos.

Acceptans

Just detta tycker jag är svårt. Acceptans. Allt kring att ha diabetes känns som en enda stor acceptans i sig, där utgångspunkten känns otroligt orättvis. När man dessutom behöver kämpa med andra diagnoser som en följd av att man har en kronisk sjukdom, blir tröskeln för hur mycket man ska acceptera egentligen bara högre och högre.

Det är inte konstigt att man blir trött. Man blir trött av att ha diabetesen hängande över sig dygnet runt. Man blir trött av att få någon av de många andra följdsjukdomar som kan komma i spåren av diabetes. Och man blir i alla fall trött när en av dessa följdsjukdomar är en utmattning som inte går över genom att man bara vilar.

LÄS ÄVEN: Feber med diabetes typ 1

Accu-Chek Instant

Korta pauser i vardagen

När du har lagt den tid som det tar att acceptera att energinivåerna är lägre än du skulle vilja, börjar det hårda arbetet med att anpassa vardagen efter dagsformen. Så är det i princip för alla. Men för personer med kronisk utmattning är det inte nödvändigtvis så att energin kommer tillbaka bara genom att man bromsar lite, äter tillräckligt mycket, sover bra och hoppas att det ska kännas bättre i morgon. Utmattningen finns där ändå, och man måste lära sig att leva med den.

Det finns många strategier för hur man ska orka allt man har framför sig med en sådan åkomma. En strategi som har förbättrat situationen för mig har varit att lägga in korta pauser när jag kan. Om jag ser att jag har ett litet fönster på 5, 10 eller 15 minuter, passar jag på att sätta eller lägga mig ner, blunda och bara andas. Helt enkelt att samla mig när det är möjligt.

Stressade mitt nervsystem

Återigen måste jag påpeka att det inte är så att utmattningen försvinner efter en sådan liten timeout. Men den lindrar åtminstone mina symtom. Generellt är det viktigt att öva på att koppla av helt under de här stunderna. Tidigare försökte jag att sätta mig med min mobil och läsa nyheterna. Men jag insåg då att det jag gjorde var att bara satt och scrollade, vilket stressade mitt nervsystem ännu mer.

De berömda korta pauserna är inte nödvändigtvis så enkla att få till om du har en familj, arbetar heltid, studerar eller har andra sociala miljöer som du vill delta i. Här tänker jag att kommunikation är otroligt viktigt. Så att vara öppen med att man är kroniskt trött och därför bara behöver vila ibland för att kunna fungera är mycket viktigt. Det handlar först och främst om att man ska vara och ha det så bra som möjligt och inte jaga perfektion.

Alla har individuella behov

Vi alla, såväl kroniskt sjuka som friska, har våra individuella behov för att klara att leva ett gott liv här i världen. Så jag ser ingen anledning att inte kommunicera till familj, vänner, arbetsgivare eller lärare att man ibland behöver en paus. Kronisk utmattning och utbrändhet är ett faktiskt fenomen har dessbättre fått mer uppmärksamhet de senaste åren. Mycket på grund av att vi lever i en värld där vi påslagna hela tiden. Det gäller att vara lite smart och sänka tempot när det går för att undvika ett rejält bakslag.

LÄS ÄVEN: 8 vanliga symptom på diabetes

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant