Mat och recept

Glutenfria pepparkakor

Publicerad för första gången: 20.12.16 | Senast redigerad: 21.11.22
recept glutenfria pepparkakor Foto: Privat.

Som diabetiker kan det vara svårt att hitta bra alternativ i affären när det kommer till sötsaker och även som glutenintolerant. Jag har nu knåpat ihop ett recept på glutenfria pepparkakor som är anpassat för oss som har diabetes men även är ett glutenfritt alternativ.

Nu vankas julen – en tid på året som personligen är en stor favorit. Att få tända upp ljus i mörkret och njuta av god mat och av att umgås med nära och kära. Som diabetiker kan det vara svårt att hitta bra alternativ i affären när det kommer till sötsaker och även som glutenintolerant.

Jag har nu knåpat ihop ett recept på glutenfria pepparkakor som är anpassat för oss som har diabetes men även är ett glutenfritt alternativ. Pepparkakor är för mig förknippat med julmys och med en bit Stilton-ost på kan glöggfikat inte bli misslyckat!

Detta är en favorit hemma hos mig. Det är ett enkelt recept och är väl värt väntan då degen ska stå över natten. Detta är för att smakerna ska sätta sig bättre och bli ännu godare.

LÄS ÄVEN: Grönkålssallad – ett lättare tillbehør till julmaten

Ingredienser

2 dl mandelmjöl
½ dl rismjöl
1 dl bovetemjöl
1 ½ tsk bikarbonat
2 msk kokossocker (eller annan valfri sötning såsom sötströ)
1 ¼ tsk mald kanel
1 ¼ tsk mald ingefära
2 msk agavesirap
1 ¼ tsk mald nejlika
1 tsk mald kardemumma
70 gram smör
1 nypa vaniljpulver
½ tsk himalayasalt
3 msk olja

LÄS ÄVEN: Du får lov att njuta att vara ledig i jul

Så gör du glutenfria pepparkakor

1. Blanda alla torra ingredienser.

2. Smält smöret, salt, agave sirap, kokossocker och kryddorna i en kastrull på låg värme. Blanda sedan med de torra ingredienserna till en jämn deg.

3. Låt degen stå i kylskåp över natten. Detta gör så att smakerna sätter sig fint och degen blir lätt att jobba med.

4. Sätt ugnen på 175 grader.

5. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del mellan exempelvis bakplåtspapper. Lägg de delar som du inte jobbar med i kylskåpet.

6. Ta bort det översta lagret bakplåtspapper och stansa ut pepparkakor. Ta gärna hjälp av en kniv för att ta bort överflödig deg.

7. Lägg pepparkakorna på en plåt och grädda dem i mitten av ugnen i ca 4-10 minuter beroende på ugn och i vilken tjocklek du har kavlat ut pepparkakorna.

8. Håll koll, pepparkakorna har en tendens att brännas fort!

9. Låt svalna helt på ett galler innan servering. Pepparkakorna blir godast om du förvarar dom i kylskåp!

Ät och njut! God jul!


Gillade du detta recept, missa inte denna goding!

Accu-Chek Instant
brända mandlar
Recept på sockerfritt julgodis – brända mandlar.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant