Mat och recept

Grönkålssallad – ett lättare tillbehör till julmaten

Kolhydrater per portion: cirka 36 gram
Andel fibrer: ca 9 gram fibrer

Utöver all den härliga och traditionella julmaten kan det vara gott med ett lite fräschare alternativ.

Jag tycker att denna enkla sallad med julens ingredienser passar utmärkt som tillbehör till julmaten, vad det än må vara. Både grönkål och rödkål är ingredienser som är i säsong just nu och de är näringsrika, färgrika och inte minst billiga ingredienser att använda.

Salladen är enkel men serveras med en dressing som tillför det där lilla extra. Njut salladen som den är, som en lätt lunch mellan all annan julmat eller till revbensspjäll, fisk eller andra huvudrätter. Salladen passar självklart även perfekt på smörgåsbordet.

Ingredienser 4 portioner
• 1,5 dl torr quinoa
• 2 nävar grönkål, finhackad
• ca 1/2 rödkål, finhackad
• 1 äpple
• 1 näve valnötter/pekannötter (ca 20 st.)

Dressing
• 1 msk senap
• 2 msk äpplecidervinäger
• saften av 1/2 citron
• 1 msk olivolja
• 1 tsk honung
• peppar

Gör så här
Koka quinoa i den dubbla mängden vatten.
Rör ihop äppelbitar, finhackad kål och kokt quinoa.
Rör slutligen ner senapsdressingen i salladen och servera med önskade tillbehör.