Stories och livet Träning och hälsa

Fysiskt arbete ger mig problem med känningar

Publicerad för första gången: 26.03.24
Fysiskt arbete ger mig problem med känningar Illustration foto: Getty images.

För första gången i mitt liv har jag fått ett jobb som är fysiskt, så jag har därför börjat träna för att komma i bättre form. Men både på jobbet och med träningen kämpar jag med samma utmaning: hur undviker jag känningar?

Sommaren 2023 var en sommar som kommer att bli ihågkommen för förändring och kaos. Mitt liv vändes upp och ner på ett ögonblick. Som en konsekvens av detta var jag tvungen att hitta ett nytt jobb. Detta ordnades ganska enkelt, men för första gången i mitt liv hade jag ett fysiskt arbete.

Accu-Chek Instant

Samtidigt bestämde jag mig för att börja träna igen. Och jag satte upp ett mål att springa ett halvmaraton, lördagen den 4:e. november. Jag bestämde mig för att göra detta eftersom jag behövde ändra mitt mentala fokus.

Jag har sprungit ett halvmaraton tidigare, för 6 år sedan, så jag är inte helt främmande för detta. Och jag märkte snabbt att kroppen minns vad den varit med om tidigare. Men anledningen till att jag nu kombinerar fysiskt arbete och träning är förstås för att kontrollera mitt blodsocker. Båda medför samma utmaning.

LÄS ÄVEN: TRÄNING ELLER FYSISK AKTIVITET?

Blodsockret sjunker snabbt vid fysisk aktivitet

I mitt jobb går vi på tak och installerar solpaneler. Detta är i och för sig ett enkelt jobb, men det kan vara tillräckligt krävande att klättra upp och ner för stegar, balansera på taket, montera skenor och inte minst lyfta och bära panelerna. Insulinpumpen är inställd på träningsläge och som tur är tar vi ofta pauser för att kolhydrater ska kunna intas. Då och då måste jag också meddela att jag behöver 10 minuter för att ta fram chokladen.

Jag har samma utmaning när jag är ute och springer, men då går det mycket snabbare. Nu springer jag och försöker komma på hur mycket jag ska minska basdosen för att kunna springa i drygt 2 timmar. Nu har jag fått reda på att om jag börjar med ett blodsocker på runt 10 och äter en banan precis innan jag börjar springa så klarar jag 40 minuter utan att få känningar. Då är det träningsprofilen på insulinpumpen som gäller.

Accu-Chek Instant

LÄS ÄVEN: HUR MÅNGA STEG DU GÅR VARJE DAG ÄR VIKTIGARE FÖR HÄLSAN ÄN DU TROR

Behöver blodsockertips för att klara ett helt halvmaraton

Kanske är ett halvmaraton lite långt för en kille som mig, men nu har jag satt upp det här målet och därmed ska det genomföras. Jag har lösningen för första tredjedelen av loppet och resten kommer jag nog att lista ut.

Några av era läsare har kanske några goda råd till sådana som mig som nu har nya utmaningar att lösa?

  • Hur klarar man av ett fysiskt krävande arbete?
  • Hur kan man springa/träna i lite mer än 2 timmar?
  • Båda utan att få ett så lågt blodsocker att man får känningar?

LÄS ÄVEN: SÅ KOMMER DU IGÅNG MED KONDITIONSTRÄNINGEN

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant