Livet och diabetes Stories och livet

Så har diabetes påverkat min syn

Publicerad för första gången: 29.09.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Så har diabetes påverkat min syn Foto: Getty Images

Kort efter att jag hade fått diagnosen diabetes insåg jag att sjukdomen påverkade min syn. Jag har behövt glasögon i hela mitt vuxna liv och har regelbundet gått på synundersökningar och till ögonläkare.

Men efter att jag började med svag medicinering för att hålla sjukdomen i schack fick jag även problem med synen. Styrkan på mina glasögonlinser stämde plötsligt inte längre, och jag upplevde att min syn blev sämre.

Accu-Chek Instant

Ett tag gick jag på täta kontroller hos min optiker och var tvungen att ständigt ändra styrkan på mina glasögon. Det var en jobbig och stressig period. Lyckligtvis stabiliserades synen med tiden, men min optiker förklarade för mig att diabetes är en av de vanligaste orsakerna till synproblem.

LÄS ÄVEN: Som diabetiker måste du vara ven med dina fötter

Kan leda till blindhet

Sjukdomen påverkar små blodkärl i ögat, vilket resulterar i att näthinnan skadas och synen försämras. Om det inte behandlas kan det leda till betydande synnedsättning och i värsta fall blindhet.

Nu har jag haft diabetes i 25 år, och under en tvåveckorsperiod har jag nu opererat båda ögonen för grå starr. Om jag skulle ha fått det ändå, utan min diabetes eller inte är svårt att säga, men operationen på båda ögonen gick bra. Det var helt smärtfritt. Själva operationen tog inte mer än 10-15 minuter och är absolut inget att vara orolig för. 

LÄS ÄVEN: Tack till ¨ar som frågar!

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Såg dubbelt

Jag har haft dubbelseende i två-tre år och hoppas att jag kommer att slippa det nu. Jag har frågat totalt fyra ögonläkare om vad dubbelseendet beror på och om det kan tas bort eller reduceras. Men svaret jag har fått har ungefär varit: ”Det kan vara så mycket…”. 

Hittills ser det i alla fall ganska lovande ut, och jag har en förhoppning om att min syn kommer att ligga kvar på den här nivån så länge jag tar hand om min diabetes. 

LÄS ÄVEN: För att du har diabetes…

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant