Livet och diabetes

Dra inga förhastade slutsatser!

Publicerad för första gången: 18.12.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Dra inga förhastade slutsatser! Foto: Getty Images

Ibland är mitt blodsocker ”oförklarligt” högt. Det finns alltid en anledning till att det stiger. Och jag har lärt mig att det inte alltid är så klokt att dra förhastade slutsatser.

Det finns mycket som kan påverka blodsockret. Därför är det inte konstigt att man behöver klia sig i huvudet ibland när nivån är på 15 utan att det finns en uppbar orsak. Som att man har ätit något sätt. Kan det vara stress?

Accu-Chek Instant

Håller jag på att bli förkyld? Är insulinet förstört? Har jag blivit mindre insulinkänslig? Är insulinpennans kanyl tät? Det är inte nödvändigtvis allt detta som ger högt blodsocker hos alla. Alternativen kan vara många när den uppenbara orsaken inte är klar.

Skada på utrustningen

För några veckor sedan gick jag så här några dagar . Jag var tvungen att sätta mycket mer insulin än vanligt varje dag. Och blodsockret var fortfarande för högt. Jag hade inte gjort några speciella förändringar i min vardag. Så jag tänkte att orsaken kanske var att det var lite stressigare på jobbet.

Jag visste att pumpen var skadad. Men jag hade kontrollerat insulintillförseln och allt verkade normalt. Jag fick i alla fall besked av leverantören om att jag borde byta ut den. Och det visade sig vara mycket klokt.

LÄS ÄVEN: Du, jag och vår typ 1 diabetes

Det visade sig nämligen att blodsockret återgick till det normala efter pumpbytet. Det betyder att det måste ha varit den defekta pumpen på den gamla som orsakade blodsockerhöjningen. Jag förstår fortfarande inte varför den inte fungerade när den var ansluten till mig, men fungerade bra när jag kopplade ur den för att testa tillförseln. Jag tyckte det var ologiskt och drog därför fel slutsats.

Accu-Chek Instant

Blodsockerhöjningar kan så klart bero på en kombination av flera saker. Men i mitt fall var det tydligt att det var den defekta pumpen som var orsaken.

Dra inga förhastade slutsatser

Min poäng är att det inte alltid är så klokt att dra förhastade slutsatser om varför blodsockret beter sig konstigt. Om det inte finns en uppenbar orsak. Jag har i alla fall lärt mig att det kan vara andra faktorer än vad jag tror som spelar in. 

Förhastade slutsatser kan resultera i att man inte vidtar de nödvändiga behandlingsåtgärderna. Och det kan i vissa fall vara skrämmande. Om jag till exempel hade försökt att minska mina stressnivåer istället för att byta pump, skulle det nog ha tagit lång tid innan blodsockret stabiliserades.

Har du också upplevt att dra fel slutsats om orsaken till en blodsockerhöjning?

LÄS ÄVEN: I dag gråter jag

LÄS MER OM VÅRA PRODUKTER på Accu-chek.se

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant