Livet och diabetes

Don’t hypo and drive

Publicerad för första gången: 06.11.22
Don’t hypo and drive Foto: Unsplash

Är du som jag och gillar att köra bil? Kanske är du som jag och också behöver köra bil rätt ofta (läs: bor på landet/i skogen långt i från kollektivtrafik)? Är du som jag och lever dessutom med
(någon typ av) diabetes? Då kan det vara bra att då och då se över dina
blodsocker-och-bilkörar-rutiner. Ska vi göra det ihop?

Steg ett är att du alltid (alltid!) kollar ditt blodsockervärde innan du börjar köra. Antingen genom ett stick i fingret eller en titt på CGM:en. Men du ska veta att du ligger på en bra nivå för att köra. Inte för lågt – vid lågt blodsocker minskar reaktionsförmågan, och kan snabbt bli farligt i trafiken. Inte heller för högt – vid högt blodsocker kan du bli trött eller se suddigt, vilket precis som det låter också kan vara farligt.

Accu-Chek Mobile

Inte blir distraherad

Om du inte ligger på en bra köra-bil-nivå, se till att ge dig tid att korrigera och vila lite innan du startar bilen. Steg två är att tänka på hur du hanterar blodsockret under tiden du kör. Att sitta och knappa på en insulinpump eller CGM-skärm under tiden du kör blir ju i praktiken samma sak som att sitta med mobilen. Inte bra! Se därför till att ha CGM-värdet lättillgängligt för dig att se (på en smartwatch på handleden är ett hett tips!), så att du inte blir distraherad.

LÄS ÄVEN: Detta bör du veta om insulinchock

Low treats

Se också till att ha low treats nära till hands, så att du lätt kan äta något om kurvan början dala nedåt. Och kom ihåg: du ska stanna så fort ditt blodsocker närmar sig för lågt för att köra! Steg tre är att se till att ha ett medicinskt ID med dig i bilen. Det kan vara en lapp i plånboken, en tatuering på handleden eller ett halsband. Nu finns det dessutom smarta ID:n i tyg, med kardborreband, som en kan fästa på bilbältet. Allt detta för att sjukvårdspersonal vid en eventuell olycka snabbt ska kunna se att du har diabetes.

Så, då har vi gått igenom listan för den här gången. Uppdatera dig och dina rutiner någon gång om året så att du med säkerhet är en trygg bilförare – både för dig själv och för andra!

LÄS ÄVEN: Det hårda jobbet bakom ett perfekt långtidsblodsocker

Accu-Chek Mobile

Kör försiktigt!

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant