Stories och livet

Diabeteshund eller inte – min hund bidrar till ett bättre blodsocker

Publicerad för första gången: 12.02.23 | Senast redigerad: 13.02.23
Diabeteshund eller inte – min hund bidrar till ett bättre blodsocker Foto: Maria Jørgensen

En av de första sakerna jag skrev om här på Leva med diabetes var min önskan att utbilda min hund till att bli diabeteshund. Det är en hund som med sitt luktsinne märker om blodsockret är lågt (eller högt), och då varnar husse eller matte om det.

Det stod klart ganska tidigt att min hund, en dalmatinertik med stor personlighet, inte skulle kunna bli en diabeteshund. Även om hennes luktsinne är mycket bra, klarar hon inte utbildningen som krävs. Både av hälso- och beteendemässiga skäl.

Accu-Chek Instant

Jag tycker att det var sorgligt och ett nederlag att inte kunna använda min hund till det som jag hade tänkt. Men även om min hund inte blev en ”utbildad” hund, hjälper hon mig på många andra sätt i vardagen. Hon är en familjemedlem som ger både värme, trygghet och närhet. Och massor av serotonin- och endorfinutsöndring. Det ska sägas att hon ibland även har motsatt effekt. Men säg den hund som inte har det?

LÄS ÄVEN: Mitt första möte med diabetes typ 1

Besökshund

Drömmen om att använda djur för att förbättra människors hälsa har dock aldrig slocknat. Och det är något som jag hoppas kunna göra mer av i framtiden. Även om en diabeteshund sannolikt inte står på agendan inom en snar framtid, har jag hittat andra sätt att använda min djur. Min andra hund, en rottweiler-blandning, blev nyligen klar med utbildningen till besökshund. Hon passar perfekt för det eftersom hon älskar människor och gos. Och i gengäld får de som har glädjen att träffa henne massor av kärlek och uppmärksamhet.

Det är så givande att se hur människors hälsa påverkas positivt när det finns djur närvarande. Det har visat sig att hundar kan hjälpa till att sänka stressnivån. Och därför tror jag att de även kan ha en bra inverkan på blodsockret. Dessutom kräver de sin dos av fysisk aktivitet och lek. Så det är alltså inte bara diabeteshundar som kan ha en hälsofrämjande effekt på personer med diabetes.

Har du ett djur som påverkar ditt blodsocker positivt?

Accu-Chek Instant

LÄS ÄVEN: Lev inte i oron för framtiden

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant