Stories och livet

Diabetes och utmattning

Publicerad för första gången: 05.03.23
Diabetes och utmattning Foto: Getty Images

Diabetes och utmattning tror jag är ett ämne som många kan relatera till. Sjukdomen tar aldrig ledigt, så det är inte så konstigt att vi upplever mental trötthet ibland. Det är jobbigt nog i sig. Men om det är något som jag verkligen har känt av i kroppen de senaste åren så är det en extrem fysisk trötthet. Det har gjort att min livskvalitet har försämrats kraftigt. Är det min diabetes som gör att jag känner mig så otroligt trött?

Jag fick min diabetesdiagnos i tonåren, så jag minns min uppväxt och livet innan jag blev sjuk väl. Därför minns jag att jag alltid hade massor av energi och ork till allt som livet hade att erbjuda och tyckte allmänt att livet var spännande. I sociala sammanhang kunde jag ofta var den som var mest högljudd. Så även om detta kan vara jobbigt för andra kan det knappast ha varit lika jobbigt som det känns för mig nu när jag har tappat all energi, ork och livsgnista.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Den här förändringen och nedgången började ganska snabbt efter att jag utvecklat symtom på diabetes. Utmattning och generell ”trötthet” är ett ganska klassiskt tecken på att man har diabetes, eftersom blodsockret är högt och cellerna inte får tillräckligt med energi. Men det som har gjort mig besviken är att energinivåerna jag hade innan jag blev sjuk aldrig har kommit tillbaka. Ända sedan jag diagnostiserades med diabetes har jag försökt få tillbaka min energi. Jag väntar fortfarande nu 11 år senare. Man skulle ju annars kunna tro att den stabila energinivån som man har som tonåring skulle komma tillbaka när blodsockret hålls i schack igen? Men så har det inte varit för mig, trots att jag hela tiden har haft ett välreglerat och stabilt blodsocker.

LÄS ÄVEN: Extrem ensamhet – på grund av diabetes?

Fysisk och mental hälsa som speglar varandra?

Det kan vara svårt att förstå skillnaden mellan den fysiska respektive den psykiska belastning som diabetes innebär. Ofta kan tankarna som snurrar i huvudet också sätta sig i kroppen och därför upplevas som fysisk trötthet. Vad som orsakar vad är inte lätt att veta. Det är lite som hönan eller ägget. Oavsett vilket tror jag att det finns ett samband här. När man går runt och tänker på mat, blodsocker och insulin 24 timmar om dygnet, varje dag året runt, är det inte konstigt att man blir utmattad.

Ändå förstår jag inte varför eller hur det kan sätta sig så mycket i kroppen som det har gjort hos mig. Vi snackar blytunga ben, där det känns som att man har bly i skorna. En typ av brännande smärta av mjölksyra bara man ska gå uppför en trappa. Vi snackar bultande huvudvärk, en yrsel som är svår att beskriva och en allmän känsla av att vara förvirrad och ha ett nedsatt allmäntillstånd. Alla dessa symtom har gjort det svårt för mig att leva det liv jag vill, och trots otaliga kontroller hos både läkare, diabetessjuksköterska och olika specialister är det ingen som har ett bra svar på vad det beror på. Det är fruktansvärt frustrerande att inte få ett bra svar. Ingen vet om det beror på diabetesen eller något annat.

Större risk för kronisk utmattning?

Som kanske framgår av det jag skriver har jag inget bra svar på vad utmattningen beror på. Men jag tror att det är komplext och att det kan beror på flera olika faktorer. Blodsockersvängningar, tankar, oro, matintag, reglering av träning, stress. Allt. Ändå känner jag att jag har provat allt. Ha bra blodsockerkontroll, öka matintaget, minska träningsmängden, försöka att stressa av. Inget verkar hjälpa. Den extra ”tröttheten” sitter fortfarande i. Kan det vara så enkelt att vi som har diabetes löper större risk att utveckla olika symtom på kronisk utmattning? Jag önskar att jag hade ett bra svar på det.

Accu-Chek Mobile

Hur är det med dig? Har du diabetes och känner dig allmänt trött?

LÄS ÄVEN: Med diabetesen försvann den stabila sömnen

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant