Livet och diabetes

Hur förklarar man för barn vad diabetes är? 7 snabba tips!

Publicerad för första gången: 10.12.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Hur förklarar man för barn vad diabetes är? Illustration foto: Getty images.

Barn är nyfikna av naturen och har garanterat många frågor om vad det betyder att mamma eller pappa har diabetes. Förr eller senare kommer också de flesta barn att ställa frågan: ”Kommer jag också att få diabetes?” Här är några goda råd om hur du kan prata med dina barn om sjukdomen.

Kanske har du nyligen blivit diagnostiserad med diabetes? Eller så har dina barn precis blivit tillräckligt gamla för att börja ställa frågor om sjukdomen, och undrar varför mamma eller pappa alltid måste sticka sig i fingret. Det kan vara svårt att förklara för barnen vad diabetes är. Du vill gärna berätta för dem, men du vill samtidigt helst inte skrämma upp dem.

Accu-Chek Mobile

Det är naturligt att vilja skydda sina barn, men att ljuga eller skydda sina barn från sanningen är inga bra alternativ. Så hur kan du då ta det där snacket utan att skrämma eller ge barnen mer information än de kan hantera? Här är några bra tips som kan vara till hjälp.

1. Börja med det positiva

Om du nyligen har fått diagnosen känner du dig säkert osäker på många saker. Du bör ändå försöka behålla lugnet och börja med det positiva; nämligen att det går bra! Det första ditt barn behöver få höra är att du kommer att gå bra med dig även om du har fått en sjukdom. De behöver få veta att diabetes är en sjukdom ,an kan leva bra med. Förklara att du kommer att få hjälp av vårdpersonal att reglera sjukdomen så att du kan hålla dig frisk och kry. För kom ihåg: barn märker när mamma eller pappa är oroliga, och kommer då att känna samma oro själva. Så försök att fokusera på det positiva.

LÄS ÄVEN: Barn som anh¨origa

2. Möt barnen på deras nivå

Det kan vara svårt för barn att förstå vad diabetes är och innebär, speciellt för de minsta barnen. Försök att möta barnen på deras nivå och använd gärna lekar eller berättelser för att hjälpa dem att förstå. Du kan till exempel använda en nallebjörn som huvudperson och berätta hur nallen ska ta hand om sig själv och diabetesen när det gäller blodsocker och insulin.

Det finns även böcker om diabetes som är skrivna för små barn. Webbplatser som JDRF.org erbjuder barnvänliga resurser och videor som också kan vara användbara. Eller så kan du visa dem informationsvideon fån Diabetesförbundet, om Jörgen 6 år, som visar vad diabetes är på ett lättbegripligt sätt.

Accu-Chek Mobile

3. Ta hänsyn till barnens ålder

Hur mycket du berättar för barnen om din diabetes bör bero på barnens ålder. Tonåringar kan utan vidare förstå det viktigaste om blodsocker och insulin, men detta kan vara förvirrande för yngre barn. För riktigt små barn är det förmodligen bäst att undvika att bli alltför detaljerad, och istället låta dem ställa frågorna.

För yngre barn är det bäst att hålla sig till de enkla, grundläggande sakerna. Du kanske kan börja med att förklara att du måste kontrollera ditt blodsocker och ta medicin för att hålla dig frisk. När de blir äldre kommer de förmodligen att ställa mer ingående frågor och kan du gå in på ämnet mer i detalj.

LÄS ÄVEN: Jag ville bara vara en normal tonåring

4. Var ärlig

Barn behöver få höra sanningen. Fråga dina barn om de har hört om diabetes förut, och var uppmärksam på eventuell felaktig information eller rädslor som de har. Det kan till exempel vara så att de undrar om du kan äta socker över huvud taget, eller om diabetes smittar. Rätta försiktigt men tydligt sådant som de kan ha missförstått och eventuell felaktig information.

Svara ärligt när barnen ställer frågor. Unga barn fråga om det gör ont när du sticker dig i fingret eller sätter insulin. Om du tycker att det gör ont, säg det, men utan att skrämma upp barnen. Till exempel: ”Ja, det sticker till lite, men det hjälper mig att kontrollera mitt blodsocker så att jag kan hålla mig frisk”.

LÄS ÄVEN: Är våra barn som alla andra?

5. Berätta om potentiella nödsituationer

När dina barn är tillräckligt gamla måste du prata med dem om potentiella nödsituationer som kan uppstå, oavsett om du har haft diabetes länge eller just har fått diagnosen. Det är en bra idé att berätta för barnen vad de kan göra om du har lågt blodsocker. Kanske kan du tillsammans med barnen fylla en låda med viktiga saker såsom glukostabletter eller gel, och lära dem att de ska hämta denna låda åt dig om ditt blodsocker skulle bli för lågt.

Barn i alla åldrar bör också få veta att de inte ska leka med insulin, pump, blodsockerapparaten, eller andra mediciner och hjälpmedel.

Hur förklarar man för barn vad diabetes är? En man pratar med sin son
Illustration foto: Getty images.

6. Så hanterar du frågan ”kommer jag också att få diabetes?”

Det finns en stor sannolikhet för att ditt barn förr eller senare kommer att fråga dig om han eller hon också kommer att få diabetes. Det är en bra idé att undvika att säga ”Nej, du kommer aldrig att få diabetes”, för det kan man aldrig veta. Då är det bättre med ett lite mer försiktigt och nyanserat svar: ”Du kommer förmodligen inte att få diabetes, men om du skulle få det så vet vi redan hur vi ska hantera det.”

Återigen handlar det om att vara ärlig. Det värsta du kan göra är att ljuga när ditt barn ställer den här frågan. Ta istället tillfället i akt att lugna ditt barn. Berätta att det finns saker de kan göra som minskar risken att få diabetes typ 2, och att diabetes trots allt är en sjukdom som man kan behandla och leva ett bra liv med. Om du är ärlig mot ditt barn, kan du undvika att han eller hon blir rädd i onödan.

LÄS ÄVEN: Vad gör du n¨ar krisen inträffar?

7. Se till att samtalet präglas av hopp

Ibland kan det vara lite skrämmande för barnen att prata om mammas eller pappas diabetes. Men du kan påminna dem om att det finns hopp. Se till att samtalet är lättsamt och berätta att det ständigt görs framsteg inom medicin och teknik som livet lite enklare för människor som lever med diabetes.

Extra tips

  • Om du har äldre barn kan du fråga om de vill följa med dig på en diabetesutbildning tillsammans med dig.
  • Låt barnen vara med och planera måltider då och då. Det hjälper dem att förstå dina näringsbehov bättre.
  • Om du inte skulle ha svaret på en fråga från dina barn, försök att ta reda på det tillsammans.

Källor:

https://www.accu-chek.com/life/how-to-explain-diabetes-to-your-children https://www.riteaid.com/articles/explaining-diabetes-to-a-child http://www.diabetesforecast.org/2011/may/how-to-talk-to-children-about-diabetes.html https://www.jdrf.org/

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile