Livet och diabetes

Det gjorde covid-19 med mitt blodsocker

Publicerad för första gången: 08.05.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Det gjorde covid-19 med mitt blodsocker Foto: Getty Images

Jag har tagit tre vaccindoser och har egentligen inte varit så orolig för covid-19. Jag har varit mer rädd för att potentiellt smitta någon annan än att få det själv.

Så kom dagen då jag faktiskt blev smittad och fick positivt på ett snabbtest. Jag som ”aldrig” blir sjuk blev plötsligt dålig; feber, huvudvärk, ont i halsen, slö och dålig aptit. Jag blev sängliggande i flera dagar och kan inte minnas när jag var så dålig senast. Jag fick också mycket högt blodsocker och behövde mycket mer insulin än vanligt de första dagarna. Det är ju väl känt att sjukdom kan ge förhöjt blodsocker. Men jag var ändå osäker på vad som väntade eftersom jag hade hört om flera med diabetes vars blodsocker inte påverkades efter att de smittats med covid.

Accu-Chek Instant

Det är så klart väldigt individuellt. Både vilket förlopp sjukdomen har hos den enskilde individen, men också när det gäller hur mycket den påverkar blodsockret. Jag har ”tack och lov” ganska färsk träning i instabilt blodsocker. Så min mentala träning av att torka och sätta tillräckligt stora (=rätt) doser insulin, även om de är mycket större än vanligt, var på topp. Och det märkte jag var en stor fördel, eftersom jag fick korrigerat mitt blodsocker snabbare än jag skulle ha gjort om jag inte hade fått den träningen.

LÄS ÄVEN: Idag gråter jag

Hjälpande hand

Jag har generellt ett mycket bra immunförsvar. Och då jag hade tagit alla vaccindoser räknade jag inte med att bli speciellt sjuk. Men den här gången fick jag fel. Jag är mycket tacksam över att ha en man i huset som var tillgänglig under hela perioden jag var sjuk och som ordnade allt jag behövde när jag behövde det. Det gjorde att jag fick tid över att både koppla av och fokusera på blodsockret. Och det var helt avgörande för att jag skulle bli frisk så snabbt som möjligt. I skrivande stund är jag ännu inte helt frisk, men blodsockret har dessbättre stabiliserats.  

LÄS ÄVEN: Min årliga diabeteskontroll

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant
Accu-Chek Instant