Träning och hälsa

Därför ska du träna till musik

Publicerad för första gången: 10.11.23
Därför ska du träna till musik Foto: Getty Images

Ett av de bästa sätten vi kan behandla vår diabetes på, förutom att mäta blodsockret och sätta insulin, är att träna och vara fysiskt aktiv. Det är långt ifrån alltid som man är sugen på att träna, även om vi vet att det kommer att kännas bra efteråt. Ett bra tips för att lättare komma igång de dagar då det känns tungt är att träna till musik.

De flesta av oss har en relation till musik. Musik är känslor, identitet och något vi kan relatera till. Musik är skön stämning, men också avkopplande. Musik kan hjälpa oss att må bättre när vi är ledsna och fungera som en form av terapi. Men musik kan också ge oss en extra boost när vi behöver det. Det senare är kanske den bästa anledningen att använda musik när du tränar. Många av oss känner oss extra motiverade när vi lyssnar på stämningsfull musik under träning, och då gärna låtar som det är lite drag i.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

När du väl har kommit in i ett flyt i träningen och känner att du arbetar i takt med musiken är vägen till endorfinruset kort oavsett vad du tränar. Det är den känslan som får oss att vilja träna igen. Och det är just detta som gör att vi kan uppnå de fördelaktiga hälsofördelarna.

Genom att träna till den musik vi gillar kan vi drömma oss bort och flytta vårt fokus till låten vi lyssnar på snarare än på att övningen som utförs känns obekväm. Och plötsligt har tiden flugit förbi och träningspasset närmar sig sitt slut. Det är helt enkelt lättare att hålla motivationen uppe om du lyssnar på musik du gillar.

Bättre prestationer

Vissa av oss tränar inte bara för hälsofördelarna, utan också för att prestera på en viss nivå. För många är det viktigt att sätta upp ett mål för sin träning för att de överhuvudtaget ska orka genomföra den. Även här kan musik spela en viktig roll. Det krävs inte många sökningar på Google för att se att det har gjorts ett antal studier som bevisar att du kan prestera bättre med musik – just genom att träna i takt med rytmen i låten som spelas. En annan variant är att välja rätt musik för aktiviteten som utförs, men det viktigaste är förmodligen att hitta den typ av musik du själv föredrar.

Om jag tar mig själv som exempel är det ingen tvekan om att jag springer bättre och känner mig mer motiverad när jag springer till musik som matchar tempot jag springer i. Ju snabbare jag springer, desto högre BPM vill jag att låten har. Under de lite lugnare löppassen föredrar jag också att musiken har ett lägre tempo. Det handlar oftast om löpsteg, steglängd och antal steg per minut, som ofta ökar med tempot. De gånger jag springer utan musik har jag mycket svårare att hålla tempot över tid. Jag måste anstränga mig mycket mer för att hålla en viss fart.

LÄS ÄVEN: Träning eller fysisk aktivitet?

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Något för alla

Det fina med musik är att den i dagens moderna samhälle har blivit så lättillgänglig. Det finns ett antal appar som du kan ladda ner till mobilen och som låter dig strömma musik gratis var du än är, eller så kan du ladda ner den till din enhet. Att skapa musik har dessutom blivit mycket enklare, och i princip vem som helst kan sitta hemma vid sin egen dator och skapa musik. På så sätt blir utbudet stort, och det ska vara möjligt för alla att hitta något för sin egen musiksmak.

Om du inte har provat att träna till musik tidigare, rekommenderar jag att du testar det för att öka din motivation, prestation och träningslust.

LÄS ÄVEN: Hur många steg du går varje dag är viktigare för hälsan än du tror

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig