Stories och livet

Dålig blodsockerkontroll under hektiska perioder

Publicerad för första gången: 11.12.23
Dålig blodsockerkontroll under hektiska perioder Illustration foto: Getty images.

Normalt lever jag ett inte speciellt hektiskt liv. Ett liv som ger mig mycket ro och tid för bra diabetesbehandling. Nyligen hade jag en mycket hektisk vecka och jag såg ett tydligt försämrat blodsockertillstånd.

Jag arbetar från datorn 8 timmar om dagen, 5 dagar i veckan. 3 av dagarna arbetar jag hemifrån, och de sista 2 i öppnet kontorslandskap. Arbetsplatsen är flexibel och jag kan jobba lite längre en dag och lite kortare en annan. Hemma bor jag i en lägenhet i en välskött bostadsrättsförening och ansvarar annars för en lagom krävande hund tillsammans med min man. Sammanfattningsvis vågar jag påstå att jag har en mindre hektisk vardag jämfört med många.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Att min vardag normalt inte är så hektisk tror jag har spelat en stor roll i att jag har hanterat att få diabetes vid 25 års ålder, och relativt snabbt lyckats lära mig om sjukdomar och olika tekniker för bra diabetesbehandling. Inte alla har denna “lyx”.

LÄS ÄVEN: “ÄR DU STABIL ÄN?”

När vardagen plötsligt blir hektisk

Nyligen upplevde jag hur det är att leva ett hektiskt liv i en vecka. Vi hade kollegor på besök från Bangladesh som jag inte har träffat under de 1,5 år jag har arbetat med dem. Det var därför viktigt för mig att delta så mycket som möjligt för att lära känna mina kollegor väl på den korta tiden. Detta innebar för det första att åka till kontoret 5 dagar i veckan, samt delta i aktiviteter på kvällarna alla dagar. Ovanpå hade jag planerat utflykter utanför stan både helgen innan och efter.

Med appen som hör till min CGM (kontinuerlig glukosmätare) kan jag se dagliga grafer över mitt blodsocker de senaste 90 dagarna. Efter denna hektiska period har jag analyserat graferna före, under och efter och ser stora förändringar. Det tydligaste är att blodsockret är alldeles för högt väldigt mycket av tiden.

LÄS ÄVEN: NÄR RUTINERNA KÄNNS MENINGSLÖSA

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Varför kan jag inte hålla mitt blodsocker under kontroll under hektiska perioder?

Jag har försökt fundera på varför jag inte kan kontrollera mitt blodsocker när dagarna blir väldigt hektiska, och har kommit fram till två viktiga skäl.

Den första är mer medveten och beror på en ökad rädsla för hypoglykemi. När jag måste vara med andra människor är jag mer rädd för hypoglykemi eftersom jag kan ”sättas ur spel” i 15-30 minuter och i värsta fall bli väldigt trött resten av dagen. Genom att se till att blodsockret ligger för högt tror jag att risken för hypoglykemi minskar. Så länge det inte blir för högt, eftersom kroppen kommer att påverkas av det också.

Den andra är mer omedveten och beror på tiden. När det händer använder jag inte lika mycket tid att bedöma hur mycket insulin jag behöver för maten eller drycken jag ska få i mig. Jag kollar inte heller mitt blodsocker lika ofta. Dessutom tar jag färre korrigeringsdoser.

LÄS ÄVEN: HUR GÖR MAN FÖR ATT KÄNNA TILLIT TILL ETT SLUTET SYSTEM?

Hur kan jag få bättre kontroll när mina dagar är fulltecknade?

Vanligtvis har jag sällan speciellt hektiska perioder, och de varar oftast en eller några dagar. Så jag har inte tänkt så mycket på det här tidigare. Denna lite längre period som jag hade nyligen har därför gjort mig mer observant, och gjorde att jag vill bli bättre på att hantera diabetesbehandling även då.

Jag tror att en viktig utgångspunkt för mig kommer att vara att ändra mina egna prioriteringar lite. Är det verkligen så illa om jag skulle få en insulinkänning och sättas ur spel lite? Så länge jag är förberedd med mat och dryck vet jag hur jag ska hantera en sådan situation. Samtidigt tror jag att jag inte lär mig om jag aldrig vågar testa. Ibland kanske man bara måste våga ta språnget?

LÄS ÄVEN: DEN ÅRLIGA DIABETESKONTROLLEN UTLÖSER ÅNGEST

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile