Stories och livet

Hur gör man för att känna tillit till ett slutet system?

Publicerad för första gången: 19.10.23
Hur gör man för att känna tillit till ett slutet system? Illustrations foto: Getty images.

Det är inte ovanligt att tekniken misslyckas, så hur kan man lita på att en maskin alltid kontrollerar blodsockret? Tja, det finns mycket i livet som är osäkert, och ibland måste man bara ha tillit – det kan faktiskt förbättra din livskvalitet.

Jag har på flera ställen sett att det ifrågasätts om man verkligen kan lita på att en maskin kontrollerar blodsockret hela tiden. Ett så kallat slutet system. Men vad är egentligen ett slutet system?

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Ett slutet system, eller en ”artificiell bukspottkörtel”, är ett system som i genomsnitt ger mycket bättre blodsockerkontroll. Det är en sensorstyrd insulinpump med manuell insulindosering.

Jag har skrivit tidigare om mina erfarenheter av ett sådant system, och måste erkänna att jag inte nog kan berömma hur mycket trygghet det ger mig.

Men varför och hur kan man ha förtroende för teknik? Teknik kan ju trots allt svikta? Titta bara på mobilnätet som går ner, datorn på jobbet som låser sig och där du tvingas sitta i timmar i kö med IT-avdelningen för att få det löst? Eller den berömda skrivaren som av någon anledning har kommit på att den inte längre vill vara ansluten till vare sig nätverk eller dator.

LÄS ÄVEN: Därför har jag alltid med mig extra diabetesutrustning

Man måste välja att lita på tekniken

Det finns mycket i livet man aldrig kan vara helt säker på, som man måste välja att lita på ändå. Min åsikt är följande eftersom jag gillar berg-och dalbanor orimligt mycket: “Sätt dig ner och njut av åkturen!” Du kryper upp i en liten vagn, trots höjdrädsla och fjärilar stora som havsörnar i magen. Du blir fastspänd i ditt säte och är redo för åket. Varför sätter man sig ens i en sådan konstruktion? Det finns ju trots allt så mycket som kan gå fel.

Accu-Chek Instant

Man måste bara njuta av åkturen och lita på tekniken. Precis så känner jag inför att låta en sensor styra en av kroppens viktigaste funktioner.

LÄS ÄVEN: Insulinpump är inte för alla

Valet mellan livskvalitet och en lätt irriterande slang

Men naturligtvis kan jag se andras skepsis mot att låta sig förvandlas till en cyborg. Att överlåta ansvaret för något som fungerat så bra i många år, trots de djupa dalarna och de höga topparna. Att ha något hängande på kroppen 24/7 och att din diabetes därmed blir mer ”synlig” – en synlig slang och sensor, visslande och ylande ljud osv. Det är inte för alla.

Och jag personligen tål inte den här slangen som, förutom att den syns väldigt väl, fastnar i dörrhandtag och bälten, knyter sig runt behån och glider ner från lårfästet när du bär kjolar och klänningar. Men livskvalitet kontra en lätt irriterande slang? Jag väljer livskvalitet och litar på systemet till 100 procent. Även om det i det finstilta, likt en amerikansk ansvarsfriskrivning, står att man inte ska fatta medicinska beslut enbart baserat på sensorvärdena.

Källor:
Automatisk insulindosering vid typ 1-diabetes,
https://nhi.no/for-helsepersonell/fra-vitenskapen/automatisk-insulindosering-ved-type-1-diabetes/

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig