Stories och livet

När rutinerna känns meningslösa

Publicerad för första gången: 12.10.23
När rutinerna känns meningslösa Foto: Unsplash

Vi kan nog alla känna oss ordentligt omotiverade att ta tag i det där berget med disk på kvällen, när vi vet att det kommer hamna disk där imorgon bitti igen. Eller hur? Eller att dammsuga inne när vi vet att det om bara ett par dagar kommer behöva göras igen. Rutiner som blir “färdiga” bara för att ganska direkt behövas igen, kan lätt kännas ganska meningslösa.

Samma sak med diabetesrelaterade rutiner och måsten. Att byta infusionsset var tredje dag kan vissa dagar kännas som ett mindre BERG att bestiga, tycker jag. Det känns så urbota och orimligt tungt att ta tag i. Samma sak att räkna kolhydraterna på tallriken, kalibrera sensorn, beställa nya hjälpmedel, lämna prover på sjukhuset eller hämta ut insulin på apoteket. Det tar ju aldrig slut…!

Accu-Chek Instant

Men vi dammsuger ju ändå hemma. För att det är trevligare att leva i ett relativt rent hem, jämfört med ett smutsigt. Och vi diskar upp disken. För även om det kommer att komma mer, så kan vi ha bättre användning av diskhon fram tills dess om vi diskar upp nu.

Mitt diabetesliv

Så försöker jag tänka när vissa rutiner i mitt diabetesliv börjar kännas meningslösa. Jag vet att jag kommer behöva upprepa mig om några timmar eller dagar igen. Men gör jag det här nu, så mår jag ju faktiskt lite lite bättre.

Och om du tycker att det är svårt att överkomma det där berget, då är mitt tips att du börjar fira små segrar. Livet är för kort för att inte vara glad när du lyckas med något – oavsett hur stort eller litet det var. Bytte du infusionssetet ändå, trots att det var motigt, och sköt inte på det tills imorgon? BRA jobbat! Ät en glass, kolla ett avsnitt av din favorit-TV-serie, eller något. Fira! Ibland behöver vi uppmuntra oss själva för att orka göra mening av det som kan kännas meningslöst.

Heja dig!

LÄS ÄVEN: Lär dig att förstå lågt blodsocker

Accu-Chek Instant

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant