Livet och diabetes

Bygg upp ett team med supportrar

Publicerad för första gången: 05.11.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Kvinna med ett team med supportrar Illustration foto: Getty images.

Världsdiabetesdagen: Diabetes kan vara överväldigande, men du behöver inte hantera det själv. Bygg upp ett team med supportrar.

Tänk om diabetes faktiskt kan hjälpa familjer att komma närmare varandra och bli friskare tillsammans. Det var kanske inte vad du tänkte när du läste ”diabetes”, men det är sant. Att prata med vänner och familj om din hälsa och hur du mår kan vara positivt både för dig och dina nära och kära.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Nedan hittar du en lista över de personer som kan bli en del av din personliga grupp med supportrar. Dessa kan hjälpa dig genom livet med diabetes. Vi har även tagit med några tips på hur du kan prata om diabetes med vänner och familj.

En lunchpartner

Den första medlemmen i gruppen med supportrar är lunchpartnern. Det här är personen som du äter med. När du lever med diabetes finns det inget magiskt recept för den perfekta kosten. Men om du kan ha med dig någon när du lär dig att räkna kolhydrater och hur maten påverkar dig, kan det vara lättare att göra hälsosamma val. Tänk på vem du äter flest måltider med. Börja smått. Planera måltider tillsammans, laga mat tillsammans och lägg mycket tid på att läsa restaurangernas menyer för att hitta bra måltider.

LÄS ÄVEN: Bättre blodsockerreglering med träning!

Så startar du konversationen:

• I början kan det vara så enkelt som att laga en extra lunch och bjuda in en vän att äta den med dig. Prata om varför du valde ingredienserna och om hur diabetes styr vilka livsmedel du väljer.

• När du lär dig mer om att räkna kolhydrater och hitta snacks du gillar, dela det med din lunchpartner.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

• Välj en lunchpartner som du lagar mat med ibland (eller som lagar mat åt dig ibland). Då kan du dela idéer om måltider som passar dig och som din lunchpartner också kommer att gilla.

• Om du väljer en lunchpartner som du arbetar med, kan ni utmana varandra att välja hälsosamma måltider åt den andre. Eller så kan ni turas om att välja vad ni ska äta, och prata om varför det var, eller inte var, ett bra val.

LÄS ÄVEN: Fyra tips för att ta tilbaka makten över din kropp

En träningspartner

Nästa person i ditt team är träningspartnern. Personen som finns där för att hjälpa dig att hålla dig aktiv. Måttlig fysisk aktivitet är mycket viktigt för alla som lever med diabetes. Regelbunden motion håller nere blodsockret genom att hjälpa musklerna att bli mer insulinkänsliga och lättare förbränna socker. Och även om du inte är särskilt intresserad av att lägga in träning i din dagliga rutin, kanske du kommer att tycka att det är roligare att träna om du har någon att träna.

Känner du några som är mycket aktiva och som kan hjälpa dig att komma igång med en träningsrutin? Har du vänner eller familj som gillar samma sporter som du? Kanske vill de träffas regelbundet för att spela lite fotboll? Eller så kanske du känner någon som försöker gå ner i vikt? Eller som försöker att hålla blodsockret på en jämn nivå? Finns det någon som du gillar att prata med som du kan börja en ny aktivitet tillsammans med?

LÄS ÄVEN: Mina bästa tips på hur man lever ett bra liv med diabetes

Så startar du konversationen:

• Börja med att fråga träningspartnern om denne har lust att följa med på ett träningspass. Det kan vara träning på gymmet, att spela lite spontanfotboll eller ta en promenad. Välj en tid och se till att det blir av. Du kan till exempel fråga en kollega om denne vill ta en promenad efter lunchen.

• Leta efter enkla möjligheter att prata om hur mycket träning hjälper dig med din diabetes. Ni kan till exempel prata om hur träningspasset verkligen hjälper till att få plats med en hälsosam och balanserad måltid efter.

Kvinna har ett team med supportrar
Illustration foto: Getty images.

En god vän

Den sista (och kanske viktigaste) medlemmen i gruppen av supportrar är någon du litar på och som du kan prata med allt om. Någon som finns där för att lyssna. Det är inte lätt att ha diabetes. Egenvård handlar lika mycket om att ta hand om den mentala hälsan, som att göra hälsosamma val när det gäller kost och att hålla sig aktiv. Vad skulle det betyda för dig att ha en person (eller flera) som du kan prata med när vardagen känns tung?

Om du ringde dina föräldrar några minuter varje vecka för att prata om diabetes, vad skulle du helst vilja prata om? Kan dina syskon eller syskonbarn ge dig goda råd om hur du undviker sötsuget när det blir kväll?

LÄS ÄVEN: När känningsmaten g¨år ut över tandhälsan

Så startar du konversationen:

• Du vet redan vem du litar mest på i ditt liv. Att prata med de här människorna kan vara så enkelt att låta dem få veta hur du mår idag. Precis som du gjorde när ni pratade innan du fick diagnosen.

• Det är bra att börja smått när du behöver hjälp eller råd om hur du behandlar din diabetes. Om du inte känner för att prata med en vän om hur svårt det är att undvika vissa ingredienser när du är på en restaurang, kan du fråga om denne någon gång har behövt ändra sin kost. Om du hittar sätt som de kan känna igen sig i, kan du hända den hjälp du letar efter utan att behöva fokusera på allt det tekniska kring diabetes.

• Kom ihåg att dela med dig av de små segrarna till goda vänner. Känslomässigt stöd behöver inte innebära att du bara pratar om dina utmaningar. Dela segrar och positiva erfarenheter med vänner och familj. Det kan hjälpa dig att se positivt på framtiden.

Att skapa din egen grupp med supportrar behöver inte vara så formellt. Tänk på de personer som du redan träffar och pratar med varje dag. Prata öppet med vänner och familj lite oftare. Så att du klarar att fortsätta din nya livsstil. Om du pratar mer om din egen hälsa, kan det ha positiv inverkan även på deras hälsa.

Läs om våra Accu-Chek-produkter här.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig