Stories och livet

Mina bästa tips på hur man lever ett bra liv med diabetes

Publicerad för första gången: 14.10.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
MinaTvå kvinnor delar bästa tips på hur man lever ett bra liv med diabetes Illustration foto: Getty images.

Nydiagnostiserad? Plötsligt måste man hantera blodsockersvängningar, kolhydrater och insulin, och allt är bara förvirrande och överväldigande. Då är det skönt att kunna lära sig något av andras erfarenheter. Här är mina bästa tips på hur man lever ett bra liv med diabetes.

Den första veckan tillbaka på jobbet efter sommarsemestern stannade en kollega mig som jag aldrig har pratat med förut. Vi visste inte ens varandras namn, men trots detta hade hon lagt märke till något viktigt: sensorn på min arm. Därför stannade hon mig för att fråga om jag hade diabetes? Hon hade nämligen en son som hade fått diagnosen för ett år sedan. Hon kände att det var lite överväldigande, och att varken hon eller sonen visste så mycket om sjukdomen ännu.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Jag erbjöd mig att skicka en lista till henne med tips och råd som jag har upplevt under mina 18 år med diabetes. I det här inlägget kommer jag att dela med mig av tipsen jag gav min kollega om hur man lever bra med diabetes. Jag hoppas att det kan vara till hjälp för andra som har diabetes. Vare sig det är du själv som har diagnosen eller om du känner någon som har det.

Blodsockermätning och insulinbehandling

Bra blodsockerreglering gör att det blir lite enklare att leva ett bra liv med diabetes. Här har det skett en enorm utveckling de senaste åren. Från att ha varit tvungen att sticka sig i fingret varje gång man ska mäta blodsockret till att nu ha sensorer som mäter blodsockret kontinuerligt, eller en apparat som du bara lägger bredvid armen för att ”skanna” blodsockret. När det gäller insulinbehandling finns det också många olika alternativ. Många föredrar fortfarande insulinpennor, men annars finns det många olika insulinpumpar med olika funktioner. Kolla vilka behandlingshjälpmedel du har tillgång till via ditt sjukhus.

Det finns idag också flera typer av insulin, både snabbverkande och långtidsverkande. Det går att prova olika för att hitta den som passar dig och din diabetes bäst.

LÄS ÄVEN: 5 bra tips för ett stabilare blodsocker

Räkna kolhydrater och kolhydratkur

En sak som har gjort behandlingen av min diabetes betydligt enklare är kunskapen om kolhydrater och att ta insulin utifrån detta. Jag är till största delen självlärd, men fick efter 18 år med sjukdomen erbjudande om att gå en kurs för att lära mig mer. Min diabetessjuksköterska rekommenderade mig att gå kursen och satte upp mig på väntelistan för den. Att gå kursen var gratis eftersom det gick via sjukhuset.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Kursen tog bara några timmar och jag kände att jag fick ut mycket av den även om jag redan visste en hel del. På kursen fick man även hjälp att räkna ut olika faktorer och formler så att man kan ta rätt dos insulin i förhållande till antalet kolhydrater. Här kan även appar vara till hjälp.

Känningsmat

Det är väldigt individuellt vad man föredrar för att behandla lågt blodsocker/känningar, men efter 18 år har jag äntligen hittat något som funkar för mig; mellanmåls-bars eller färdiga müslibars från butiken. Druvsocker är också bra att ha till hands och det finns att köpa billigt i Sverige, annars rekommenderar jag att du kontrollerar utbudet i onlinebutiker. De finns även i hälsokostbutiker, men är då ganska dyra. Vid lite hårdare träning eller om man behöver få i sig något för att snabbt höja blodsockret gillar jag att ha med mig energigel. Flytande och lätt att få i sig om man skulle ha mycket lågt blodsocker. Finns att köpa i sportbutiker.

Jourtelefon till diabetessjuksköterska, hur man lever ett bra liv med diabetes
Illustration foto: Getty images.

Jourtelefon till diabetessjuksköterska

Jag vet inte om detta är något som finns på alla sjukhus, men där jag gör mina uppföljningar har de ett telefonnummer som går direkt till diabetessjuksköterskan som har jouren. Numret är bemannat dagtid. Detta är något som jag själv har använt mig av när jag har behövt hjälp att justera grunddosen och det är lång tid kvar till nästa kontroll. Hör med ditt sjukhus om detta är något de erbjuder.

LÄS ÄVEN: Glasögonen från helvetet!

Diabetesförbundet och sociala medier

Diabetesförbundet har mycket bra information om mycket som är viktigt för oss med diabetes, och de erbjuder allt från gratis rådgivning till webbseminarier och informationsmaterial. Jag rekommenderar att du går in på deras webbplats och att du följer dem på Facebook och Instagram. Är du mellan 14 och 30 år har även Ung diabetes olika evenemang, bra information och till och med en egen Facebook och Instagram! Jag rekommenderar även alla med diabetes att gå med i Diabetesförbundet. Där får du tillgång till många bra medlemsförmåner, plus att du får tidningen Allt om diabetes 6 gånger om året.

På Facebook finns det också många trevliga grupper som är relevanta för dig som lever med diabetes. Här hittar du grupper för olika behandlingshjälpmedel och kan få tips och råd. Om det är något jag undrar över när det gäller pumpen eller min sensor, kollar jag alltid dessa grupper först. Här brukar jag hitta svaret på mina frågor. Det finns även grupper där man kan utbyta erfarenheter med andra som också lever med diabetes. Sök bara på diabetes så kommer det förmodligen upp många träffar.

Kontroll av ögonen

För att leva bra med diabetes resten av livet gör du klokt i att förebygga sena komplikationer. En gång om året bör man kontrollera ögonen hos sin ögonläkare. På många ställen är väntetiden mycket lång, inte sällan upp mot ett år, så det är en bra idé att ringa och boka tid i god tid före nästa kontroll.

LÄS ÄVEN: Närstående till någon med diabetes? De här råden kan rädda liv!

Prata om det!

Avslutningsvis: Mitt kanske bästa och viktigaste råd om hur man lever bra med diabetes: prata om det! Känner du oro eller frustration över din sjukdom? Prata med en vän, familjen, din pojkvän/flickvän, en läkare, sjuksköterska eller någon du känner dig trygg med.

Jag tycker också att det har varit en enormt stor hjälp att känna att jag inte är ensam om att ha sjukdomen genom att träffa andra som har diabetes, och att prata och skriva om det. Det hjälper att höra andras erfarenheter och känna att man är en del av en större gemenskap.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig