Stories och livet

När känningsmaten går ut över tandhälsan

Publicerad för första gången: 06.10.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
När känningsmaten går ut över tandhälsan. kvinna som äter energibar Illustration foto: Getty images.

Jag har efter många år äntligen hittat den perfekta ingrediensen för att behandla mina känningar: energibarer! Men, medaljen har en baksida. Senast jag var hos tandläkaren för min årliga kontroll hade jag flera hål i tänderna. Så har det varit i många år. Är min diabetes och vad jag äter för att behandla känningar en bidragande orsak till att jag lättare får hål i tänderna?

Jag vill påstå att jag är noga med tandhygienen. Borstar tänderna morgon och kväll och använder tandtråd och fluor. Det har jag gjort i många år. Trots det har jag hål i tänderna i stort sett varje gång jag är hos tandläkaren för min årliga kontroll. Vissa får lättare hål än andra, men tandläkaren trodde att en bidragande orsak kan vara mitt val av känningsmat. Speciellt på natten.

Accu-Chek Mobile

Jag kan med andra ord utgå från att känningsmaten går ut över min tandhälsa.

LÄS ÄVEN: Som diabetiker måste du vara vän med dina fötter

Glömmer att borsta tänderna efter känningsmat på natten

Det finns mycket man kan äta eller dricka för att höja blodsockret vid känning. Det enda kriteriet är att det måste innehålla kolhydrater i någon form. Anledningen till att jag valt att använda energibarer i flera år är att kolhydratinnehållet passar mig väldigt bra när jag ska behandla en känning. En energibar är också enkelt att ha med sig eftersom de finns i portionsförpackningar och är goda. Det är heller inte så att jag får lust att äta en om jag inte har en känning.

En negativ sak med denna känningsmat är dock att den är väldigt klibbig och fastnar i tänderna. Jag ska ärligt erkänna att om jag vaknar på natten med en känning och äter en energibar, så stiger jag inte upp för att borsta tänderna efteråt. Jag har ett paket tuggummi på nattduksbordet och ibland kommer jag ihåg att ta ett för att få bort det värsta. Tandläkaren trodde i varje fall att det inte gör underverk, och att jag helst ska borsta tänderna efteråt.

LÄS ÄVEN: Vad äter jag när jag har lågt blodsocker?

Accu-Chek Mobile blodsockermätare
När känningsmaten går ut över tandhälsan. Kvinna hos tandläkaren
Illustration foto: Getty images.

Känningsmat som fungerar trumfar tandhälsan

Innan jag hade en specifik sak för att behandla känningar kunde det bli lite för mycket av det goda. Det är svårt att veta hur mycket man behöver för att behandla en känning om man bara äter på måfå. Om jag vaknade med känning tidigare och inte hade något liggande på nattduksbordet, kunde jag stiga upp och äta för mycket. Nu är det så enkelt att om jag vaknar tar jag bara en energibar och somnar om på direkten. Någon tandborstning efteråt blir det dock inte..

Det hade säkert varit mycket bättre för tänderna om jag till exempel hade valt något flytande, en brödskiva eller frukt. Ändå känner jag att det faktum att jag faktiskt har hittat något som fungerar så bra för mig nästan trumfar att jag eventuellt lättare får hål i tänderna.

Jag tänker att det är ätandet på natten som är mest skadligt för tänderna, och att jag kan försöka hitta ett bättre alternativ till detta. Annars tänker jag att det är viktigt att fortsätta med god tandhygien och att ta ett tuggummi, och eventuellt skölja munnen med vatten efter att man har ätit på natten är bättre än ingenting!

LÄS ÄVEN: Senkomplikationer vid diabetes: Så minskar du risken

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare