Livet och diabetes

Att mäta livet i siffror

Publicerad för första gången: 08.10.23
Att mäta livet i siffror Bild: Unsplash

Hur ligger blodsockret nu? Hur länge sedan var det jag kollade? Hur många gram kolhydrater var det i maten? Och hur många enheter insulin tog jag? Det är lätt att ett liv med typ 1 diabetes blir ett liv som mäts i siffror. Jag må varken vara läkare eller forskare, men jag tror inte att detta sifferfokus är helt hälsosamt.

Förr i tiden var inte hjälpmedel och insulin i närheten lika bra som de är idag. Men å andra sidan var nog inte stressnivån och prestationsångesten heller lika hög som den är idag. För när tekniken är så bra som den är, är det lätt att bli perfektionist. En lidande perfektionist. Varenda liten avvikelse uppmärksammas och kan åtgärdas. Ibland kan jag avundas de som levde för femton-tjugo år sedan i mer ovisshet om dagar och nätters toppar och dalar. Men bara ibland – för självfallet är jag otroligt tacksam för dagens hjälpmedel.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Jag har en Apple Watch som är kopplad till min telefon. Den är kanonbra, jag missar inte ett enda samtal, mail eller SMS. Men jag tycker samtidigt att det är väldigt skönt – och viktigt – att ta av mig den på kvällen och sätta mobilen på ljudlös. Att ta en faktisk paus från det ständiga flödet av information och pushnotiser. Men det valet har jag inte riktigt när det kommer till min typ 1 diabetes – att koppla bort höga och låga blodsockervärden är ju inte en möjlighet. Jag kan sänka ljudet på larmen och på så sätt minska lite grann, men diabetesen finns ju där hela tiden. Den kan jag inte ta ledigt från.

LÄS ÄVEN: Google är inte min läkare

HbA1c

I min åsikt läggs det ett väldigt fokus på siffror i dagens diabetesSverige. “Vad har ni i HbA1c?” är en fråga som ofta cirkulerar i sociala medier, till exempel. Det blir ofta ett betyg på hur väl vi “sköter” oss. Hur “duktiga” vi är. Jag önskar SÅ att vi kunde sätta en siffra på stress, utbrändhet, prestationskrav och sömnbrist parallellt med det – bara för att kunna jämföra.

Är det verkligen värt att kompromissa FÖR mycket med livskvalitén, orken och glädjen i jakt på de lite bättre siffrorna? Kanske räcker det med en väckarklocka på natten, istället för tre?

Kanske spelar inte en liten numerisk höjning i HbA1c riktigt SÅ stor roll?

Accu-Chek Instant

LÄS ÄVEN: Lär dig att förstå lågt blodsocker

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile