Livet och diabetes

Är min diabetes typ 2 en del av arvet från mina föräldrar?

Publicerad för första gången: 16.06.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Är min diabetes typ 2 en del av arvet från mina föräldrar? Illustrasjonsfoto: Getty Images

Jag fick diagnosen diabetes typ 2 för cirka 25 år sedan. Det upptäcktes av en vaken allmänläkare som omedelbart vidtog åtgärder. Jag hade inte ens funderat på att det kunde vara diabetes jag hade, eftersom jag inte hade hört om någon annan i min familj som hade haft sjukdomen.

Båda mina föräldrar är döda sedan många år, men tanken på att de kan ha varit sjuka utan att det upptäcktes finns definitivt där. På den tiden var man förmodligen inte så bra på att uppmärksamma sådana saker. Jag tror att det var så, för på den ena sidan av familjen finns det flera personer som har drabbats av diabetes typ 2.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Jag berättade naturligtvis för mina båda äldre bröder om diagnosen jag fått, och föreslog att de kanske också borde gå på en kontroll.

LÄS ÄVEN: Min fyrbenta diabetesmedicin

Båda bröderna drabbade

Åren har gått sedan dess, och den första som fick diagnosen diabetes 2 var min äldsta bror. Han var kraftigt överviktig under många år och har dessutom ett stillasittande jobb. Det är naturligtvis också inget som direkt motverkar diabetes. En rutinkontroll hos hans husläkare avslöjade att han också hade diabetes 2.

Det var förmodligen ett obehagligt besked att få. Han bodde själv och var alltid ute på språng. Dessutom är han väldigt glad i mat. Men med tiden förstod han allvaret i diagnosen och började sakta men säkert att ändra sin kost.

För bara några år sedan fick även min mellanbror veta att han hade fått diabetes. Jag har med andra ord fog för att tro att detta är något som har gått i arv. Jag har även en manlig kusin på samma sida av släkten som är drabbad, så frågan är om det är kombinationen av gener från våra föräldrar som har varit utslagsgivande, eller vad ska vi tro?

Accu-Chek Instant

LÄS ÄVEN: Jag hade aldrig trott att jag skulle gå regelbundet til fotterapeut

Kan jag föra det vidare till mina barn?

En annan fråga som infinner sig är om detta är något som vi kan föra vidare till våra barn? Det är ingen positiv tanke att tänka vad som eventuellt kan dyka upp senare. Det gäller ju våra egna barn och nuvarande och kommande barnbarn. Jag skulle tro att det är fler som tänker i samma banor.

Vi har dock tur som lever i en tid med bra läkemedel och bra uppföljning från hälso- och sjukvården, så att eventuella symtom kan upptäckas i ett tidigt skede. Det är dock viktigt att ha i åtanke att diabetes 2 kan vara en ärftlig sjukdom.

LÄS ÄVEN: Ensam tillsammans

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant