Mat och recept Stories och livet

4 saker som gör mig lugn när det gäller mat

Publicerad för första gången: 12.04.24
4 saker som gör mig lugn när det gäller mat Illustrations foto: Getty images.

Det starka fokuset på ultraprocessad mat och åsikter om vad vi med diabetes ska äta ledde till stress och oro för mig. Jag var tvungen att hantera det, och här vill jag dela med mig av de fyra sakerna som har minskat min oro och lugnat mig när det gäller mat.

I det förra inlägget berättade jag att jag har haft mycket tankar och oro över vad och hur jag ska äta på sistone. Det kom till en punkt där jag kände att detta skapade mycket stress och negativitet i min vardag. Det påverkade mitt humör, gav mig en tankeställare och inte minst påverkade det mitt blodsocker negativt.

Accu-Chek Instant

I det här inlägget vill jag presentera fyra åtgärder som jag nyligen har vidtagit för att minska detta:

1. Regelbunden aktivitet/träning

Att träna eller syssla med fysisk aktivitet är något som är bra för mig. Det vet jag. Detta har jag upprätthållit genomgående, i större eller mindre utsträckning. Att sätta träningen i system och se till att det blir lite fysisk aktivitet varje dag gör att huvudet känns lättare, jag mår bra i kroppen och får mina tankar på annat håll.

LÄS ÄVEN: EN HÅLLBAR LIVSSTILSFÖRÄNDRING

2. Ha en plan för din kost

Att ha lite tankar och riktlinjer för vad jag ska äta skapar mindre stress och oro för mig. Jag säger inte att det här är rätt för alla, men efter att ha fått hjälp att utforma en individuell mat- och träningsplan, där jag vet att jag får i mig det jag behöver under dagen, tycker jag att saker och ting blir lättare. Jag är en vanemänniska och äter gärna samma sak till de olika måltiderna under långa perioder. När jag har ett brett utbud av mat och måltider att välja mellan som jag vet kommer att hålla mig mätt och nöjd, så upplever jag mindre stress och oro kring mat.

3. Fundera på vad som fungerar för mig

Jag märker själv att jag kan bli väldigt upphängd på vad alla andra tycker och äter. Speciellt när det gäller profiler på sociala medier. Därför försöker jag nu rikta blicken mer på mig själv. Vad fungerar för mig? Jag har trots allt en kronisk sjukdom som till stor del påverkas av vad och hur jag äter.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

LÄS ÄVEN: HUR MÅNGA STEG DU GÅR VARJE DAG ÄR VIKTIGARE FÖR HÄLSAN ÄN DU TROR

4. Paus från sociala medier

Sist, men inte minst, är det kanske den åtgärd som jag har märkt störst effekt av. Jag har helt enkelt tvingat mig själv att ta en paus från sociala medier, främst Instagram, där jag får och söker information om kost i störst utsträckning. Jag har insett att det har blivit för mycket på sista tiden. Att ständigt få informationen rakt ner i knät kan bli överväldigande och plötsligt har du lagt ner en massa tid på saker som inte alltid gör dig någon nytta. Det är helt enkelt beroendeframkallande att sitta och skrolla på det sättet. Att ta en paus har inte varit problemfritt. Jag har varit tvungen att hitta andra saker att hålla på med istället för att skrolla på Instagram.

Lösningen för mig har varit att hitta tillbaka till böckerna. Jag har alltid gillat att läsa och har alltid läst mycket. Men på senare tid har det blivit mindre av den varan. En av anledningarna är givetvis den nya tillvaron som mamma, men även för att läsning kräver större koncentration än att skrolla på mobilen. Jag använder fortfarande sociala medier och mobilen, men har medvetet tagit en paus från Instagram. Redan efter en dag utan att kolla Instagram kände jag mig mindre stressad och det var skönt att inte ständigt känna ett behov av att söka efter information.

Gett mig bättre blodsocker

Att jag inte är lika stressad ger mig bättre blodsocker och jag väljer mat som fungerar bra för mig, utan att tänka på om detta ligger i linje med vad som gäller på sociala medier.

Jag säger inte att jag aldrig kommer att återvända till Instagram eller att det bara är negativt. Tvärtom har jag lärt mig massor om kosthållning genom att följa olika profiler och har även tagit några medvetna beslut och gjort ändringar i matväg till följd av detta. Men just nu känns det som om jag behöver en paus från det hela och hitta tillbaka lite mer till vad som faktiskt fungerar för mig.

LÄS ÄVEN: HUR EN DIABETIKER ÄTER KAN FÖRBÄTTRA DERAS HÄLSA

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig