Mat och recept

Vintersallad – på bordet varje dag

Publicerad för första gången: 28.02.20 | Senast redigerad: 05.12.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Vintern är en svår tid för den som vill ha färskt grönt på bordet – men det finns tröst! Vintersallad! Lite får man kanske köpa importerat, men basen finns i svenskodlade grödor: Kål!

Vitkål och rödkål finns fin under hela vintern och tål lagring utan att tappa vare sig smak eller vitaminer. Blanda med rotsaker och andra grönsaker till en färgrik och vitaminrik sallad som kan vara bas till mycket – till lunchlådan med lite linser och bönor på toppen, hemmalunch med rester av kyckling eller lax, på buffébordet till brunch med familj och vänner. Den går att göra stor eller liten, håller i kylen i flera dagar. Du kan ju ta vilka grönsaker som helst att komplettera med, så här gör jag.

Accu-Chek Instant

Du behöver:

  • 1 klyfta vitkål ca 150 gram
  • 1 klyfta rödkål, ca 150 gram
  • 1 rödlök
  • 1 morot
  • 1 gul- eller polkabeta
  • 1 bit fänkål
  • några buketter broccoli
  • några buketter blomkål
  • 1 msk flingsalt

Gör så här:

Strimla kålen och rödlöken fint, gärna på mandolin. Skala morot och betor och strimla dem fint, med en vass kniv eller ett julienne -järn. De ska vara riktigt finstrimlade. Det är godast. Skala bort det yttersta trådiga på fänkålen. Skär bort roten och strimla den fint, gärna med mandolin. Blanda alltihop, strö över flingsalt, rör runt med händerna och massera in saltet. Det behövs ingen dressing. Det blir saftigt och gott ändå. Gott till allting.

LÄS ÄVEN: Äggröra med svamp och tomat

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant