Livet och diabetes

Världsdiabetesdagen 2023: Känner du till din risk?

Publicerad för första gången: 10.11.23
Världsdiabetesdagen 2023: Känner du till din risk. Tre kvinnor går Illustrations foto: Getty images.

Visste du att du kan göra ett test för att ta reda på hur stor risken är att du utvecklar typ 2-diabetes? Om du känner till din risk kan du också förebygga. Och det är just förebyggande av typ 2-diabetes och senkomplikationer som är temat för Världsdiabetesdagen 2023.

Varje år hålls Världsdiabetesdagen den 14 november, på Fredrick Bantings födelsedag – mannen som var central för upptäckten av insulinet 1922 tillsammans med Charles Best. Det har gått mer än 100 år sedan insulinet upptäcktes, men trots det finns det fortfarande miljontals människor med diabetes världen över som inte har tillgång till diabetesvård eller viktig behandling. Men många personer med typ 2-diabetes (eller prediabetes) vet inte heller om att de har sjukdomen.

Accu-Chek Instant

De senaste tre åren har tillgång till diabetesvård varit huvudtemat för Världsdiabetesdagen. I år ligger fokus särskilt på förebyggande av typ 2-diabetes och förebyggande av senkomplikationer, med sloganen ”Know your risk, Know your response”.

LÄS ÄVEN: VÄRLDSDIABETESDAGEN: ALLA BÖR HA TILLGÅNG TILL DIABETESVÅRD

Utvecklat ett test som kan bedöma risken att få diabetes

International Diabetes Federation (IDF) bedömer att så många som 212 miljoner människor världen över lever med diabetes utan att veta om det. De flesta av dessa har typ 2-diabetes.

IDF har därför tagit fram ett onlinetest som kan förutsäga en persons risk att utveckla typ 2-diabetes de kommande tio åren. Testet är baserat på Finish Diabetes Risk Score (FINDRISC) som utvecklats och designats av Adj. Prof. Jaana Lindström och Prof. Jaakko Tuomilehto från Institutet för hälsa och välfärd, Helsingfors, Finland.

Testet tar bara några minuter och är ett snabbt, enkelt och konfidentiellt sätt att ta reda på hur stor risken är att du utvecklar typ 2-diabetes. Gör testet här.  

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Hur förebygger man typ 2-diabetes och senkomplikationer?

En norsk-svensk studie har visat att risken för typ 2-diabetes kan upptäckas så mycket som 20 år innan sjukdomen utvecklas. Det innebär också att du har goda möjligheter att börja förebygga långt innan.

Regelbunden fysisk aktivitet är en viktig del av diabetesbehandlingen och minskar risken för typ 2-diabetes, men det är också ett bra sätt att minska risken för senkomplikationer. Personer med diabetes kan drabbas av ett antal senkomplikationer, såsom hjärt- och kärlsjukdomar och skador på ögon, njurar och fötter. Därför är det bästa sättet att minska denna risk att säkerställa god och regelbunden blodsockerkontroll.

En hälsosam och balanserad kost i kombination med regelbunden fysisk aktivitet är två viktiga faktorer för god blodsockerreglering. Hur du väljer att få in fysisk aktivitet i din vardag är upp till dig. Kom ihåg att all rörelse är bra rörelse.

Vi på Livet och diabetes har även skrivit den här artikeln där du kan läsa mer om vilka åtgärder du kan vidta för att minska risken att utveckla senkomplikationer vid diabetes.

LÄS ÄVEN: HISTORIEN BAKOM VÄRLDSDIABETESDAGEN

Hjälp oss att uppmärksamma Världsdiabetesdagen

Världsdiabetesdagen är en dag då människor med diabetes, vårdpersonal, diabetesförespråkare, media, allmänheten och offentliga organisationer världen över samlas för att öka medvetenheten om diabetes. Ditt deltagande – både före och efter den 14 november – är viktigt för att kampanjen ska bli framgångsrik.

Var gärna med och sätt fokus på diabetes den här dagen genom att använda följande hashtaggar i sociala medier: #WorldDiabetesDay #Världsdiabetesdagen #KnowYourRisk eller genom att dela den här artikeln.

känner du till din risk - infografikk

Källor:
Världsdiabetesdagen,
https://worlddiabetesday.org/
 FN-förbundet – Världsdiabetesdagen (WHO)

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig