Livet och diabetes

Typ 2-diabetes kan starta mer än 20 år innan diagnosen ställs

Publicerad för första gången: 05.11.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Typ 2-diabetes kan starta mer än 20 år innan diagnosen ställs. Doktor Foto: F. Hoffmann-La Roche Ltd

Världsdiabetesdagen: Forskning tyder på att de första tecknen på typ 2-diabetes mellitus kan identifieras mer än 20 år innan diagnosen ställs.

Foto: Copyright© F. Hoffmann-La Roche Ltd

Accu-Chek Mobile

De första tecknen på typ 2-diabetes mellitus kan identifieras mer än 20 år innan diagnosen, enligt en forskningsstudie som presenterades vid EASD:s (European Association for the Study of Diabetes) årliga möte i Berlin, Tyskland, och som publicerades 2018 av den japanska forskaren Hiroyuki Sagesaka.

Studien följde mer än 27 000 vuxna som inte hade diabetes, med en medelålder på 49 år, från 2005 till 2016. Där analyserades kroppsvikt, blodsocker och insulinkänslighet. Man fann att ett förhöjt blodsockervärde vid fasta, ett högre BMI (body mass index) och högre insulinkänslighet kunde detekteras upp till 10 år innan diabetesdiagosen ställdes, liksom fördiabetes.

LÄS MER: Därför har jag alltid med mig extra diabetesutrustning

Detekterbart även innan fördiabetes

”Eftersom de allra flesta som har T2D (typ 2-diabetes) går igenom ett fördiabetesstadium tyder våra resultat på att de förhöjda metaboliska markörerna för sjukdomen kan detekteras mer än 20 år innan diagnosen ställs”. Detta var forskarens förklaring i studien.

Perioden som kallas fördiabetes innebär att ditt blodsocker är högre än vanligt, men inte tillräckligt högt för att du ska diagnostiseras med typ 2-diabetes.

Accu-Chek Instant

Endokrinologen Andressa Heimbecher håller med om resultaten av studien. Eftersom typ 2-diabetes är en progressiv sjukdom, dvs den börjar med insulinresistens, början på en störning hos den insulinproducerande cellen som leder till förhöjda blodsockernivåer vid fasta och fördiabetes. Och slutligen, till diabetes.

Människor har sällan några symtom vid fördiabetes. De rapporterar endast vaga klagomål på trötthet, sjukdomskänsla och fatigue.

LÄS MER: Vikten av att hålla vikten vid typ 2-diabetes

Betydelsen av denna studie för dig och din läkare

Vårdpersonalen behöver agera förebyggande, genom en strategi som tar hänsyn till helheten, för att förstå patientens livsvanor. Om patienten dricker alkohol, röker, sitter stilla mycket eller äter ultraprocessade industrialiserade livsmedel.

Genom att ha kunskap om detta kan de hjälpa patienten att förändra sin livsstil. Det kan vara att uppmuntra till regelbunden träning eller aktivitet, och att föreslå att patienten anammar en balanserad kost bestående av fullkorn, grönsaker, frukt, magert kött och fisk som innehåller mycket omega 3.

kvinna hos läkaren, Typ 2-diabetes kan starta mer än 20 år innan diagnosen ställs
Illustration: Getty images.

Läkaren ska också ge patienten vägledning när det gäller att undvika enkla kolhydrater; såsom vita raffinerade livsmedel och konsumtion av livsmedel med hög fetthalt.

”Vi måste ta hänsyn till att det inte bara är vanor som gör att sjukdomen utvecklas. Det krävs även att det finns en grogrund för den; dvs individens genetik och mottaglighet. Personer från Asien kan till exempel utveckla glykemiska förändringar med mycket mindre viktökning än personer av afrikanskt eller latinamerikanskt ursprung. Familjer med en historia typ 2-diabetes har en grundläggande riskfaktor; med tanke på detta är förändrade vanor mycket viktigt”, varnar Dr Andressa.

LÄS MER: Hjärta, fötter och ögon. Så minskar du risken för komplikationer vid diabetes

Vaknar du sent? Det kan störa din ämnesomsättning!

För ett ytterligare förtydligande i ämnet för våra läsare bad endokrinologen oss att lägga till en förklarande text om hur en vana att vakna sent kan öka risken för att utveckla diabetes. Varje individ har sin egen sömnrytm. En del gillar att vakna tidigt, andra gillar det inte alls.

Detta definierar vad vi kallar en kronotyp; en individuell egenskap som är kopplad till personens sömnbeteende.

Forskning tyder på att individer som tenderar att ha eftermiddagskronotypen, dvs de sover länge, tenderar att utveckla diabetes, metabolt syndrom och muskelförtvining. Jämfört med morgonpigga personer löper nattugglorna större risk att gå upp i vikt.

Förklaringen till detta är frisättningen av hormonet kortisol. Det är känt att det är tillgängligt så snart vi vaknar, och för dem som vaknar tidigt frisätts detta hormon jämnare under dagen, vilket hjälper till att hålla blodsockernivåerna i schack och att reglera ämnesomsättningen.

För de som vaknar senare sker produktionen och frisättningen av kortisol mitt på dagen, vilket gör att kortisolnivån ligger kvar på en högre nivå längre. Denna hormonobalans i kombination med melatonin kan förklara den ökade risken för sjukdomar som diabetes och metabolt syndrom.

LÄS MER: Så kan du lära dig att gilla fysisk aktivitet

Källor:
– Hiroyuki Sagesaka, Yuka Sato, Yuki Someya, Yoshifumi Tamura, Masanori Shimodaira, Takahiro Miyakoshi, Kazuko Hirabayashi, Hideo Koike, Koh Yamashita, Hirotaka Watada, Toru Aizawa; Type 2 Diabetes: When Does It Start?, Journal of the Endocrine Society, Volume 2, Issue 5, 1 May 2018, Pages 476–484, https://doi.org/10.1210/js.2018-00071
– Medscape.com,
When Does Type 2 Diabetes Start? Changes Evident 20 Years Before
– Diabetes UK,
Preventing type 2 – Prediabetes

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant