Livet och diabetes

Historien bakom Världsdiabetesdagen

Publicerad för första gången: 05.11.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Historien bakom Världsdiabetesdagen, 36/5000 kvinnan visar den blå cirkeln Foto: Roche Diabetes Care.

Det är världens största kampanj för att öka medvetenheten om diabetes och når en världspublik på mer än 1 miljard människor i mer än 160 länder. Men vad är historien bakom Världsdiabetesdagen?

Foto: Roche Diabetes Care.

Accu-Chek Mobile

Världsdiabetesdagen (WDD) startades 1991 av International Diabetes Federation (IDF) och Världshälsoorganisationen (WHO) som svar på den växande oron för det eskalerande hot mot hälsan som diabetes utgör. Dagen firas varje dag den 14 november, Sir Frederick Bantings födelsedag, som var den som upptäckte insulin tillsammans med Charles Best 1922.

WDD är världens största kampanj för att öka medvetenheten om diabetes och når en världspublik på mer än 1 miljard människor i mer än 160 länder. Kampanjen uppmärksammar frågor av största vikt för diabetesvärlden och gör att diabetes ligger högt upp i allmänhetens och politikernas medvetande.

LÄS ÄVEN: Pandemin är inte över

Den blå cirkeln

Symbolen för Världsdiabetesdagen är en blå cirkel. Den blå cirkeln representerar medvetenhet om diabetes globalt och symboliserar enighet. IDF sökte efter ett enkelt format för att underlätta reproduktion och användning av människor som ville stödja kampanjen. Detta datum ljussätts även monument och viktiga byggnader världen över i samma färg.

Blått står för himlen och är samma färg som FNs flagga, som också symboliserar enandet av världens länder. På Världsdiabetesdagen uppmuntras människor att bära blå kläder, symbolen för kampanjen.

Accu-Chek Mobile

LÄS ÄVEN: Vissa saker kommer jag aldrig riktigt förstå, och tur är väl det

Temat för 2020: Sjuksköterskan och diabetes

Temat som IDF har valt i år är Sjuksköterskan och diabetes. Kampanjen syftar till att öka medvetenheten om den viktiga roll som sjuksköterskor spelar för att stödja människor som lever med diabetes. Vi valde att lyfta fram detta tema genom att fråga sjuksköterskorna med mySugr att hjälpa oss att svara på några av de ställs oftast på Google runt om i världen.

Vi är stolta över att stå vid er sida för att öka medvetenheten om diabetes och stödja dig i alla aspekter av din diabeteshantering.

Källa:
https://worlddiabetesday.org/about/ (besökt 9/11/2020)

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant