Mat och recept

Chokladfondant på några minuter

Kolhydrater: ca. 8 gram per styck (cirka 17 gram per 100 gram)

I en hektisk vardag hinner man inte alltid baka själv. Denna läckra chokladfondant rör du snabbt ihop hemma. Den är fri från vitt socker och innehåller nyttiga fetter och proteiner. Du som har diabetes upplever kanske att den är snällare mot blodsockret än många vanliga chokladefterrätter.

Ingredienser:
Ger 2-3 st.

  • 1 msk kakao
  • 3 msk speltmjöl (t ex dinkelmjöl)
  • En liten nypa salt (1/6 tsk)
  • 2–3 msk Sukrin Gold
  • 3 msk mjölk
  • ½ tsk vaniljpulver (eller fröna från en vaniljstång)
  • 2 tsk kokosolja (kallpressad)
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 ägg

Gör så här:
Smält kokosoljan på svag värme. Rör ihop alla ingredienser och häll i lämpliga former.

Ugnsbakas vid 175 grader i ca. 6-8 min. De ska vara råa i mitten, blir de genomgräddade har du gjort muffins. (Vilket också är gott!) 

Tips!
För att kakorna ska hålla ihop när de är ogräddade i mitten måste formarna vara välsmorda. Om du använder muffinsformar kan du klippa upp dem och lossa kakan från flera håll.

Är speltmjöl bättre än vete?
Spelt tillhör vetefamiljen och dessa spannmål är ganska lika varandra.

Enligt norska Helsedirektoratet finns det inte någon entydig dokumentation på att det är några stora skillnader i näringsinnehåll, även om vissa analyser kommit fram till att spelt innehåller mer protein och mineraler.

Spelt innehåller gluten och kan inte ätas av personer med celiaki. Många upplever att de reagerar på vete utan att ha celiaki och många av dessa personer tycker att de tål spelt bättre och därför väljer det.

Grovhet är viktigast för näringsinnehållet
Det som avgör innehållet av mineraler är främst om du väljer siktat mjöl eller fullkornsmjöl.

Fullkornsmjöl framställs av hela korn, medan siktat mjöl har förlorat proteiner, mineraler och fibrer när skal och groddar tas bort.

Inga stora skillnader för blodsockerhöjningen
Du som har diabetes har kanske märkt att blodsockret kan stiga ganska mycket även om du väljer grovt bröd?

Detta beror på att det framför allt är mängden kolhydrater i en måltid som avgör hur mycket blodsockret påverkas och grova bröd kan innehålla lika mycket kolhydrater som vita bröd.