Stories och livet

Strandtips när man lever med diabetes

Publicerad för första gången: 09.07.17 | Senast redigerad: 07.06.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Sommar, sol och strand är en rejäl utmaning för oss med diabetes. Här är mina tips och trix för att klara en dag på stranden och samtidigt lyckas hålla ett stabilt blodsocker.

Jag utvecklade för några år sedan produkter för att göra det möjligt att kunna vara på stranden med insulinpump utan att den syns eller att jag märker av den. De flesta av oss vill ju vara lättklädda i värmen och jag själv lever i mina AnnaPS badkläder med fickor under sommaren. Jag bär pump och sätter mitt infusionsset under byxlinningen. Jag har slangen på insidan av bikinibyxan och pumpen i fickan så att denna och slangen inte exponeras av solljus. Idag har jag dessutom en vattentät pump så jag kan bada med pumpen kvar i fickan.

Accu-Chek Mobile

När jag inte vill simma med pumpen så hoppar jag ur bikinibyxan och kopplar ur infusionssetet när jag skall i vattnet. Jag lägger då bikinibyxan med pumpen kvar i fickan i min väska medan jag är i vattnet. Pumpen och insulinet är då skyddat från direkt solljus, utsatt för minsta möjliga värme och helt skyddad från sand. När jag badat klart hoppar jag i mina bikinibyxor igen, fortfarande med pumpen kvar i fickan, och kopplar in infusionssetet. För att minska värmestrålningen på pumpen (insulinet) när jag solar liggandes på rygg så brukar jag antingen lägga en bit handduk över fickan med pumpen, eller så tar jag ut den ur fickan och lägger den under svanken.

Kylväska för insulin och allt man behöver

Hur gör jag då med allt annat man vill ha med sig ner till stranden såsom blodsockermätare, socker m.m.? Om jag skall ner en kort sväng till stranden så har jag allt detta i ett AnnaPS linne med fickor. Detta brukar jag ha under mina vanliga kläder, tex en sommarklänning. När jag sedan klär av mig till ibikini så lägger jag ner linnet med allt kvar i fickorna i min väska. Då ligger allt skyddat från värme och sand i väskan och jag kan lätt ta fram det jag behöver vid behov.

Men om jag skall vara lite längre tid på stranden så tar jag med mig min kylväska som ser ut som en vanlig snygg axelremsväska. Den är faktiskt framtagen av en fransk 11-årig flicka med T1D och hennes pappa. Väskan är så genomtänkt med många isolerade fack och smarta förvaringar för insulin och allt man behöver ha med sig när man lämnar hemmet. I väskans ytterfack placeras en kyld kylklamp så att allt håller bra temperatur. Väskan heter Mabox och finns i två storlekar, mestadels har jag den lilla med mig vid dagsutflykter.

När jag hade pennor istället för pump så hade jag ett litet kylfodral till mina pennor och det är verkligen något jag rekommenderar.

LÄS ÄVEN: Diabetes på sommaren

Accu-Chek Mobile

Svängigt blodsocker när insulinet blivit påverkat av temperaturer

Att ha ett stabilt blodsocker är ett ständigt kämpande. Jag har nyligen lärt mig en mycket vanlig orsak till att det är svårt att ställa in blodsockret; att kvaliteten på insulinet inte är helt på topp efter att det påverkats av värme eller kyla.

Så i sommar skall jag testa en ny produkt. Det är också utvecklad av en diabetiker som jag haft förmånen att lära känna. Det är en liten temperatursensor som jag kopplar till en app på min mobil och som läggs där jag har mitt insulin. På stranden kommer jag att ha denna lilla sensor, som heter MedAngel i min kylväska för att vakta och säkra att inte insulinet blir för varmt eller för kallt (i kylväskan).

LÄS ÄVEN: Sommaren er kort, men intensiv

Strandtips, insulinpennor och MedAngel
Foto: Anna Sjöberg.

Kvaliteten på insulinet försämras av värme och kyla

Det är framförallt viktigt att skydda insulinet från direkt solljus. Enligt tillverkarna så bevaras insulinets kvalitet under hela livslängden när det förvaras mellan 2-8 grader. Vid högre temperaturen än så börjar proteinet i insulinet förändras och tappar sin effektivitet. Ju högre temperatur och ju längre tid i värmen, desto sämre blir insulinet.

Jag har precis tagit del av en studie där man testat att ha vanliga ampuller insulin i en bil i 30 graders värme i direkt solljus. Redan efter 5-10 minuter är insulinet uppe i 40-60 grader och förstörs därmed väldigt snabbt. Jag tänker använda mina MedAngels för att hålla koll så att insulinet inte blir alldeles för varmt. Men om det blivit alldeles för varmt under för lång tid under dagen, så kommer jag nog byta insulinet till ett som varit i rätt temperatur.

Om temperaturen blir för låg för insulinet så förstörs kristallerna. Och det finns alltid en risk i en kylväska att temperaturen blir för låg, så där lägger jag också en sensor.

Det är mycket att tänka på när man är diabetiker. Men jag tycker ändå att dagarna på stranden fungerar bra och är härliga. Nu hoppas jag att vi får många varma sköna dagar och kan njuta av sommaren och ladda batterierna till den kommande vintern.

Hej hopp i värmen!

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile