Mat och recept Stories och livet

Välj vegetariskt!

Publicerad för första gången: 03.12.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Välj vegetariskt, Vegetarisk mat serveras Illustration foto: Getty images.

De senaste åren har jag ätit mindre kött och feta mejeriprodukter. Under den här tiden har det också blivit mycket lättare att välja vegetarisk mat. Att äta köttfritt har blivit trendigt, och det är enklare att hitta goda vegetariska produkter.

Mitt kolesterol var högt, och när jag fick veta att jag måste börja äta statiner (kolesterolsänkande läkemedel) valde jag att se över min kosthållning. Kunde jag själv göra något för att slippa ta statiner?

Accu-Chek Mobile

Jag var, och är fortfarande, förtjust i feta ostar, rött kött, charkuterier och blodiga biffar, och jag använde helst mejerismör. Under de senaste åren har jag tagit bort i princip alla dessa produkter och ersatt dem med växtbaserade alternativ.

Jag har först och främst gjort det för min egen hälsa, men för mig är det också viktigt med en hållbar kost.

Diabetes i kombination med växtbaserad kost

Att skippa animaliska produkter har bara haft positiva effekter på min diabetes. Jag har aldrig haft bättre blodvärden och mitt långtidsblodsocker är stabilt. Många är rädda för att få i sig för lite av viktiga vitaminer, mineraler och andra näringsämnen med en växtbaserad kost. Det har inte varit något problem för mig.

Om du vill lägga om kosten är det dock viktigt att det görs i samråd med din läkare. Gör saker gradvis så att kroppen vänjer sig vid den nya kosten.

LÄS ÄVEN: Detta är fermentering av grönsaker

Accu-Chek Instant

Vad äter jag istället för mejeriprodukter?

Ifjol somras konstaterades att jag är laktosintolerant. På den tiden åt jag mycket keso och produkter som kvarg och Kesam. Mjölk har jag aldrig druckit, och de senaste åren har jag använt växtbaserade mjölkprodukter som mandel- och kokosmjölk.

Nu blev jag tvungen att ta bort alla mejeriprodukter som innehåller laktos och provade mig fram med sojabaserade produkter från bland annat Alpro. Nu är jag helt såld och saknar inte mejeriprodukterna överhuvudtaget!

Det finns så många goda sojabaserade produkter, och många av dem är sockerfria och har därför minimal påverkan på blodsockret. Oatly har ersättningsprodukter för grädde, crème fraiche och gräddfil som är minst lika goda. Att de dessutom är bra miljön gör det bara ännu bättre!

Välj vegetariskt!  Vegetarisk mat serveras.
Illustrtion foto: Getty images.

När det gäller smör finns det flera bra alternativ. Jag köper Smøremyk från Eldorado – supergott på både bröd och gröt! De har också en flytande variant som kan användas till stekning och bakning.

LÄS ÄVEN: Tomatpanna med kikärter

Vad äter jag istället för kött?

Jag har skurit ner på köttet successivt och nu äter jag det väldigt sällan. Tidigare älskade jag charkuterier, pinnekjøtt och biff, men nu är jag inte längre sugen på det. Ibland äter jag kyckling eller kalkon, men då i kombination med stora mängder grönsaker.

Det finns massor av köttersättningsprodukter som är jättegoda! Tänk bara på att läsa innehållsförteckningen noggrant. Vissa produkter innehåller ganska mycket kolhydrater och salt.

Särskilt färdigkryddade produkter bör man undvika. Krydda hellre själv. Då vet du vad du äter och hur mycket insulin du behöver ta. Jag gillar också tofu, en sojabaserad produkt med massor av proteiner som inte smakar något i sig själv. Du måste tillsätta en del kryddor eller använda tofun i grytor eller soppor.

Jag använder också något som kallas ”soya mince” (sojakött/sojabitar). Det består avfettade sojabönor med hela 50 % protein och fungerar i princip som köttfärs. Du hittar det i internationella butiker eller hälsokostbutiker. Jag använder det istället för köttfärs, och det är nästan omöjligt att känna skillnad. Tänk bara på att krydda ordentligt eftersom det smakar väldigt lite i sig självt.

LÄS ÄVEN: Hur en diabetiker äter kan förbättra deres hälsa

Frossa i grönsaker!

Det jag äter absolut mest av är grönsaker. Jag äter ungefär ett kilo per dag och har grönsaker och bönor eller linser till varje måltid. Om du äter kolhydratfattiga grönsaker kan du äta nästan obegränsade mängder utan att blodsockret påverkas. Jag älskar grönsaksgrytor och tjocka grönsakssoppor med massor av smak!

Läs om våra Accu-Chek-produkter här

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile