Livet och diabetes Stories och livet

Vad bra det vore om insulinpumpen kunde tänka!

Publicerad för första gången: 13.10.16 | Senast redigerad: 25.05.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
om insulinpumpen kunde tänka, lunch Illustrationfoto: Getty images.

Inför varje måltid tar jag insulin. Jag matar in mitt blodsockervärde och mängden kolhydrater jag ska äta. Med hjälp av de inställningar mina föräldrar har ställt in i insulinpumpen föreslår den en dos. Men så här enkelt är det inte för mig. Tänk om insulinpumpen kunde tänka.

Jag behöver oftast korrigera dosen utifrån tidigare erfarenhet. Vi kallar den delen av dosen för korrigeringsdos.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Korrigeringsdosen varierar mycket från dag till dag och måltid till måltid. Den beror på massor av olika faktorer som jag måste ta hänsyn till, bland annat:

  • Vad ska jag äta, hur många kolhydrater är det och hur ”snabb” är maten?
  • När ska jag äta nästa gång?
  • Hur har blodsockret legat de senaste timmarna?
  • Hur mycket aktivt insulin finns kvar i min kropp från tidigare bolusdoser och hur mycket av det är egentligen aktivt?
  • Vad ska jag göra efter att jag har ätit?
  • Vad har jag gjort innan?
  • Hur mycket har jag tränat de senaste dygnen?
  • Har jag en infektion i kroppen?
  • Är det varmt eller kallt utomhus (om jag ska vara utomhus)?

Korrigeringsdosen är sårbar och det blir lätt fel om man glömmer någon faktor i korrigeringen. Eftersom insulinpumpen inte kan tänka tar det inte hänsyn till allt detta.

LÄS ÄVEN: En blick in i framtiden: torsdagen dene 15 mars 2046

En förändring av planerna kan påverka blodsockret

En gång på ett simläger missade jag en faktor i korrigeringsdosen. Efter första träningen visste jag inte att vi skulle gå från badet till vandrarhemmet. När jag doserade för mellanmålet så trodde jag att vi skulle åka bil eftersom vi hade flera väskor med oss. Så där blev dosen för stor.

karta, om insulinpumpen kunde tänka

På vägen från badet till vandrarhemmet larmade CGM:en för snabbt sjunkande blodsocker. Och jag hade missat att stoppa druvsockret i fickan när jag bytte shorts efter träningen. Vi hade gått ungefär halvvägs. Mina kompisar gick fram till ett hus och frågade om de hade något sött hemma. Efter en kort stund kom de ut med en burk med hasselnötskräm och en liten sked. De gav mig också ett äpple. Jag åt en sked hasselnötskräm och efter en liten stund gick vi vidare. Den här gången gick det bra, tack vare de snälla människorna i huset.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Jag känner oftast inte mina låga blodsockervärden i tid. Därför är jag väldigt glad och tacksam att jag har en CGM. Utan den hade det kunnat gå illa flera gånger. Men det hade också varit trevligt om insulinpumpen kunde tänka.

LÄS ÄVEN: Var bör insulinpumpen placeras?

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare