Stories och livet

Kom ihåg-lista vid magsjuka och diabetes typ 1

magsjuka och diabetes typ 1

Jag tvärstannade bilen, slet upp dörren och kastade mig ut. Jag mådde jätteilla. Huvudvärken dånade som en hammare som dunkade mig i bakhuvudet. Inget hände. Jag satte mig i bilen igen, hade kört tre av de fem milen hem. En mil hemifrån stannade jag igen och denna gång kräktes jag. Jag fick direkt den där känslan av att ”detta är inte första gången, hur ska jag häva detta, måste ju komma hem”. När jag hade 2 km kvar tvärtnitade jag igen, öppnade bildörren och kräktes. ”Detta går ju inte” tänkte jag, ringde hem och sa, ”be grannen köra hit så vi kan få hem mig och bilen”. 

Hemma hos grannen försökte jag dricka vanlig coca-cola (som jag inte brukar ha hemma) och honung. Hon frågade mig vad hon skulle göra. (Min granne är själv nybliven typ 2-diabetiker.) Jag förklarade att kapillärt blodsocker är bäst, jag brukar, trots att jag har cgm, ha en blodsockermätare i handväskan.

Jag sa ”ring ambulans om jag inte får upp sockret”. Vi satt där på trappan och tittade på solnedgången och efter en stund, kanske 30 min, kände jag mig lite mindre illamående. Vi gick in och jag messade en kompis som är diabetessjuksköterska och bad om råd.

Sakta steg sockret från 3,5 (vilket för mig personligen inte är farligt lågt, men i kombo med illamående blir jag rädd).

Vid 22.30 kunde jag lägga mig och sov sedan hela natten. 

Dagen efter insåg jag att jag borde ha en lista t ex på kylen eller i badrummet med åtgärder, så jag lättare kan ha koll.

Kom ihåg-lista vid magsjuka och diabetes typ 1:

  • kolla blodsocker kaplilärt (se till att få utskrivet fler mätare om du bara har en så du t ex kan ha en i bilen / jobbet/ sängbordet)
  • ha en flaska vanlig läsk hemma
  • ha honung hemma (för det smetar sig fast i munnen) 
  • kolla ketoner (framför att om du har pump) 
  • kolla om du ska sänka mängden insulin (jag brukar sänka med MAX 50 % i pumpen)
  • se om möjligt till att ha sällskap
  • ring ambulans om du känner att du inte klarar av situationen själv