Stories och livet

Kom ihåg-lista vid magsjuka och diabetes typ 1

Publicerad för första gången: 04.10.19 | Senast redigerad: 19.02.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
magsjuka och diabetes typ 1

När du har magsjuka och diabetes 1 finns det flera saker du bör tänka på.

Jag tvärstannade bilen, slet upp dörren och kastade mig ut. Jag mådde jätteilla. Huvudvärken dånade som en hammare som dunkade mig i bakhuvudet.

Accu-Chek Instant

Inget hände. Jag satte mig i bilen igen, hade kört tre av de fem milen hem. En mil hemifrån stannade jag igen och denna gång kräktes jag. Jag fick direkt den där känslan av att ”detta är inte första gången, hur ska jag häva detta, måste ju komma hem”.

LÄS ÄVEN: Träning och mat – en balansgång

När jag hade 2 km kvar tvärtnitade jag igen, öppnade bildörren och kräktes. ”Detta går ju inte” tänkte jag, ringde hem och sa, ”be grannen köra hit så vi kan få hem mig och bilen”. 

Hemma hos grannen försökte jag dricka vanlig coca-cola och honung. Hon frågade mig vad hon skulle göra. (Min granne är själv nybliven typ 2-diabetiker.) Jag förklarade att kapillärt blodsocker är bäst, jag brukar, trots att jag har cgm, ha en blodsockermätare i handväskan.

LÄS ÄVEN: Ställ krav för din egen hälsa

Accu-Chek Instant

Borde ha en lista över vad jag ska göra vid magsjuka

Jag sa ”ring ambulans om jag inte får upp sockret”. Vi satt där på trappan och tittade på solnedgången och efter en stund, kanske 30 min, kände jag mig lite mindre illamående. Vi gick in och jag messade en kompis som är diabetessjuksköterska och bad om råd.

Sakta steg sockret från 3,5 (vilket för mig personligen inte är farligt lågt, men i kombo med illamående blir jag rädd).

Vid 22.30 kunde jag lägga mig och sov sedan hela natten. 

Dagen efter insåg jag att jag borde ha en lista t ex på kylen eller i badrummet med åtgärder, så jag lättare kan ha koll om jag får magsjuka.

LÄS ÄVEN: För att du har diabetes…

Kom ihåg-lista vid magsjuka och diabetes typ 1:

  • kolla blodsocker kaplilärt (se till att få utskrivet fler mätare om du bara har en så du t ex kan ha en i bilen / jobbet/ sängbordet)
  • ha en flaska vanlig läsk hemma
  • ha honung hemma (för det smetar sig fast i munnen) 
  • kolla ketoner (framför att om du har pump) 
  • kolla om du ska sänka mängden insulin (jag brukar sänka med MAX 50 % i pumpen)
  • se om möjligt till att ha sällskap
  • ring ambulans om du känner att du inte klarar av situationen själv

LÄS ÄVEN: Michelin och lågt blodsocker

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig