Stories och livet

Små saker som kan få stora konsekvenser

Publicerad för första gången: 09.04.23
Små saker som kan få stora konsekvenser Illustrasjonsfoto: Getty Images

Jag har i tidigare blogginlägg skrivit om många av de saker man måste tänka på som diabetiker. Det har också gått upp för mig att små och helt obetydliga saker ibland kan få stora konsekvenser för en diabetiker.

Här är bara några av alla exempel på sådant som jag har upplevt eller hört talas om:

Accu-Chek Instant

För några år sedan var jag på semester med familjen i Italien. Jag gick en lång promenad på stranden och allt kändes bra. Men på kvällen frågade så plötsligt min dotter om jag hade tittat under min fot?

Där hade det bildats en stor blåsa. Jag hade inte märkt det själv. Men för att göra en lång historia kort: den sprack, blev inflammerad och jag var tvungen att uppsöka läkare som skrev ut recept på antibiotika. Om det inte hade upptäckts så tidigt, kunde det kanske ha blivit mycket allvarligare. 

Viktigt att följa upp

När vi kom hem gick jag till min husläkare och hon sa att det var bra att jag kom, eftersom det var väldigt klokt att följa upp just kombinationen infektion och diabetes noga.

Det har också hänt mig flera gånger att jag fått skavsår eller hudsprickor i torr hud under fötterna utan att jag har märkt det. För de flesta är detta ingen big deal, men för oss som har diabetes kan den typen av små saker få stora konsekvenser.

LÄS ÄVEN: Diabetes och utmattning

Accu-Chek Mobile

Myggbett slutade med amputation

En kvinna jag pratade med för inte så länge sedan har också diabetes, hon haltade lite och jag frågade därför om hon hade skadat sig. Då berättade hon att hon hade fått ett myggbett på foten för några år sedan. Hon hade inte märkt det, och tyvärr hade det som från början var ett helt vanligt myggbett lett till en kraftig inflammation. Hon hade fått penicillin, men för sent. Det slutade med att hon måste amputera stortån.

Besvärliga hundhår

Förra veckan var jag hos min fasta fotterapeut. Hon frågade om jag hade ont i högerfoten när jag går? Jag hade inte märkt något alls. Hon förstod först inte vad det var, men efter tag lyckades hon plocka ut ett styvt svart hundhår. Vi får ofta besök av en labrador och hon hårar lite. Det är omöjligt att inte trampa på hundhåren. Men att hundhåren kunde vara så styva att de kan tränga in i huden hade jag inte trott. Fotterapeuten sa att det snabbt hade kunnat resultera i en inflammation om hon inte hade upptäckt det.

Har du varit med om att ”små” saker har fått stora konsekvenser?

LÄS ÄVEN: Fullständig hälsokontroll

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig