Stories och livet

Fullständig hälsokontroll

Publicerad för första gången: 01.01.23
Fullständig hälsokontroll Illustrasjonsfoto: Getty Image

En bekant till oss tipsade om en privat klinik som går igenom hela kroppen med ultraljud. På så sätt kan specialläkaren kontrollera allt från prostata, inre organ och viktiga blodkärl. För mig som har diabetes typ 2 kändes det väldigt tryggt att göra en sådan hälsokontroll.

Själva undersökningen gick snabbt trots att allt kontrollerades noggrant. Allt sker på utsidan av kroppen, och det gör inte ont eller är obehagligt på något sätt.

Accu-Chek Instant

Jag behöver göra ytterligare uppföljningar

Både jag och min fru gjorde en fullständig kontroll, och läkaren, som var specialist inom radiologi, kändes trygg och professionell. Min fru blev ganska snabbt klar och hade ingenting som behövde följas upp ytterligare. Jag fick däremot höra att jag hade ”plack” eller så kallad förkalkningar i några av de viktiga blodkärlen.

Detta utgör ingen omedelbar fara, men det måste kollas upp av en kardiolog. Vi som har diabetes typ 2 löper ju generellt större risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom*. Därför känns det tryggt att detta upptäcktes nu och följs upp på rätt sätt. Jag upptäckte dessutom att jag kunde gå till en privatklinik via min sjukförsäkring – på så sätt kunde jag komma igång nästan med en gång.

LÄS ÄVEN: Röde baronen

Glad att det inte var värre

Samtidigt är jag glad att inget allvarligare upptäcktes. Läkaren som undersökte oss kunde bland annat berätta att av 3000 patienter som han hade undersökt det senaste året hade han upptäckt 100 cancerfall. Det understryker hur viktigt det är att tillämpa försiktighetsprincipen och ta sig tid att gå på en extra hälsokontroll. Både för oss som har och de som inte har diabetes.

LÄS ÄVEN: Så har diabetes påverkat min syn

Accu-Chek Mobile

*Källa: https://www.legeforeningen.no/contentassets/3b48d01fe42340b7b4580d4e49aea3c0/hjerteforum-2.2021-8-diabetes-mellitus-og-hjerte-karsykdommer-bor-kardiologer-overta-behandling.pdf

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant