Stories och livet

Sjukhus känns som hemma

Publicerad för första gången: 05.01.24
Sjukhus känns som hemma Foto: Unsplash

De brukar målas upp som en plats för sorg, sjukdom och död. De är sammankopplade med drama och förlust, och gör sig därför bra i både filmer och serier. Men medan många kan tycka illa om sjukhus och allt vad de innebär, så tycker jag att de känns trygga. De känns som hemma.

När jag fick min typ 1 diabetes-diagnos 2008 var jag inskriven på Växjö Lasarett i två veckor. I början kändes det som en mardröm, jag avskydde sjukhus. De vita kläderna, infarterna, läkarrockarna, de hårda sängarna… Men på vuxna dagar har jag insett att de där två veckorna – efter de första omtumlande dagarna det vill säga – nog la en ganska gedigen grund för den uppfattning jag har av sjukhus idag.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

När andra kanske ser en plats för smärta, blod och olycka – ser jag en trygg plats. En hub för ren medmänsklighet och medkänsla. En plats där möjlighet till läkning finns. Ingenstans i världen känner jag mig så trygg som på ett sjukhus. Kanske har det att göra med att jag har ett gäng sjukdomar i ryggsäcken, där akutsituationer KAN uppstå. Kanske har det att göra med de många otroligt kompetenta människor jag träffat inom vården – vars enda mål och hjärtefråga är att hjälpa. Oavsett arbetsförhållanden och belastning så dyker de upp på jobbet och skiner som de stjärnor de är, dag efter dag.

LÄS ÄVEN: JAG VET ATT JAG KAN VARA EN KRÄVANDE PATIENT (DEL 1)

Så glad att sjukhusen finns

Eller kanske har det helt enkelt att göra med att min dotter föddes på sjukhus, och att det var både det värsta och bästa jag har varit med om. Jag tycker förstås inte om att bli liggande på sjukhus, eller att någon jag håller kär ska behöva spendera mycket tid där. Och det finns absolut tydliga förbättringspotentialer inom den svenska sjukvården. Men – jag är så glad att sjukhusen finns. Jag är så glad för varenda kotte som jobbar där. Och när världen kan visa sig orättvis och ond på olika vis, så är ett sjukhus för mig den sanna motpolen. Där tas alla om hand, där ges alla en chans att få må bättre.

Och med tanke på hur mycket tid jag faktiskt spenderar på sjukhus, så är jag glad att jag genuint känner på det viset.

LÄS ÄVEN: DÅLIG BLODSOCKERKONTROLL UNDER HEKTISKA PERIODER

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare