Livet och diabetes

Själv på semester för första gången

Publicerad för första gången: 20.11.22
Själv på semester för första gången Foto: Getty Images

Den här hösten har jag bokat en veckas semester till Grekland. Helt själv. Det är första gången jag reser själv och jag måste erkänna att jag är lite spänd.

Jag gillar att ha kontroll och överblick. Ligga steget före och vara förberedd på det som kan hända. Det förstärktes när jag fick diabetes 2006. Goda rutiner och förutsägbarhet har varit nödvändigt för att leva ett bra liv med diabetes. Ibland tråkigt, men för det mesta hanterbart.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Sommaren har varit lång, men jag har bara haft två veckors semester. Jag hade också covid, som gjorde att jag inte kunde göra något på ett par veckor. Känslan är att jag inte har haft någon riktig semester. Därför har jag bestämt mig för att resa iväg en vecka i höst – helt själv.

På tidigare resor har jag alltid bett någon att ta med sig extra insulin, glukosmätare och annan utrustning, i handbagaget. Det kan jag inte den här gången. Nu måste jag ta med mig dubbelt själv. Rädslan är att jag ska förlora bagage, men varför skulle det hända nu när det inte har hänt tidigare? Jag ska till en liten grekisk ö som förmodligen har ingen eller liten tillgång till den diabetesutrustning jag behöver. Ändå tar jag risken att resa till en ”öde” plats.

Stressa av

Anledningen till att jag åker på semester själv är att jag behöver stressa av och tänka så lite som möjligt. Jag trivs i mitt eget sällskap och tycker att det ska bli skönt med en vecka själv. Diabetesen är det jag oroar mig för mest, men jag tar mig ändå an utmaningen. Om jag har tillräckligt med utrustning, kommer det att gå bra. Jag tror att det blir bra att bara ha sig själv att fokusera på och inte behöva ta hänsyn till andra. Kanske blir jag uttråkad efter några dagar men jag tror att det är sunt att ha lite tråkigt. Då blir man mer kreativ.

LÄS ÄVEN: Det hårda jobbet bakom ett perfekt långtidsblodsocker

Reser med charter

Först hade jag tänkt boka flyg och hotell själv. Men till slut bestämde jag mig för att boka en charterresa. Jag känner mig mer trygg med ett resebolag som jag kan kontakta om oturen skulle vara framme. Och jag ska inte till något typiskt charterresmål, utan till en lugn grekisk ö som har minimal turism. Hotellet har bra träningsmöjligheter och naturen inbjuder också till upplevelser. Det här kommer att bli bra!

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Välreglerad

Jag hade inte rest själv om jag var osäker på min diabetes. Under de 16 år som jag har haft diabetes har jag aldrig haft en episod med hypoglykemi. Jag har alltid kunnat ta väl hand om mig själv och har ett bra långtidsblodsocker. Jag vet att det är många som kämpar och jag känner mig lyckligt lottad. Samtidigt vet jag att det snabbt kan förändras och diabetes kan bli svårare att reglera. Men när den är som nu, tycker jag att det helt OK att resa på semester själv en vecka.

Har du rest på semester själv?

LÄS ÄVEN: Den gången jag inte lyckades få ner mitt blodsocker

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant