Livet och diabetes Stories och livet

Så känns högt blodsocker för mig

Publicerad för första gången: 23.10.22
Så känns högt blodsocker för mig Illustration foto: Getty images.

Att ha högt blodsocker är ingen trevlig känsla. Det kan vara svårt att förklara för någon som inte själv har diabetes och därför inte har upplevt det hur det känns.

Det är inte bara svårt att beskriva vad du känner. Symtomen man får vid högt blodsocker kan också variera mycket från person till person.

Accu-Chek Instant

Diabetesförbundet skriver att blodsockret hos personer som inte har diabetes oftast ligger mellan 4-7 mmol/liter. Någon med diabetes anses vara väl reglerad om fasteblodsockret är 4-6 mmol/liter, och i övrigt sällan över 10.

LÄS ÄVEN: Detta bör du veta om insulinchock

Symtom på högt blodsocker (hyperglykemi)

Om du frågar hur det känns att ha högt blodsocker, kommer svaret förmodligen att variera beroende på vem du frågar. Det finns dock ett antal ”typiska” symtom på högt blodsocker (hyperglykemi) som listas av Diabetesförbundet.

De är bland annat:

  • Ökad urineringsfrekvens
  • Törst och torrhet i mun och slemhinnor
  • Dimsyn
  • Snabb och häftig andning

Innan jag diagnostiserades med diabetes minns jag att jag var extremt törstig och kissade onormalt ofta. Mitt allmäntillstånd försämrades också gradvis, jag gick ner i vikt och hade dålig aptit.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Under de snart 14 år som jag har haft diabetes har jag haft mina perioder med högt blodsocker. Men det blir inte mindre obehagligt för det.

LÄS ÄVEN: Det hårda jobbet bakom ett perfekt långtidsblodsocker

Fysiska och känslomässiga symtom

Jag upplever väldigt tydliga symtom på både högt och lågt blodsocker, och inte minst kommer symtomen snabbt. Hur jag upplever högt blodsocker beror lite på hur högt det är. Är det väldigt högt blir jag orkeslös, torr i munnen och väldigt törstig.

Om det är lite högre än det borde vara, är det inte alltid som jag känner mig törstig, men jag känner någon form av obehag. Det är lite svårt att beskriva, men jag känner bara att det är något som inte stämmer och att jag bör mäta blodsockret.

Dessutom upplever jag ofta att jag känner mig sugen på något sött, eller så känner jag mig andfådd. Jag kan också känna att jag blir väldigt tung i kroppen och jag får en känsla av att vara helt slut på energi.

Symtomen är dock inte bara fysiska. Även mina känslor påverkas. Jag kan bli irriterad och känna mig nedstämd och ledsen över diabetesen.

LÄS ÄVEN: Så känns lågt blodsocker för mig

Får dåligt samvet

Att mäta blodsockret och se att det är högre än det borde vara har gett mig tillräckligt mycket dåligt samvete i mitt liv. Det ger mig fortfarande dåligt samvete att se ett högt värde på blodsockermätaren. Så kommer det nog alltid att vara, men jag försöker att inte tänka på det för mycket.

Det är tillräckligt obehagligt att ha högt blodsocker utan att man dessutom ska behöva ha dåligt samvete.

För mig är det viktigt att fokusera på det som jag trots allt gör bra och om jag lyckas undvika högt blodsocker är det en bonus.

Hur känns det för dig när du får högt blodsocker?

Referenser: https://www.diabetes.no/leksikon/h/hoyt-blodsukker-hyperglykemi/

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare