Livet och diabetes Träning och hälsa

Så blir god hälsa en prioriterad fråga för familjen!

Publicerad för första gången: 05.11.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Familjedans. Så blir god hälsa en prioriterad fråga för familjen! Illustration foto: Getty images.

Världsdiabetesdagen: För många av oss är diabetes en angelägenhet för hela familjen. Att reglera sjukdomen med fysisk aktivitet och hälsosamma matval kan påverka alla i familjen och ge god hälsa, speciellt om en av föräldrarna har diabetes.

På årets Världsdiabetesdag ser vi detta som en möjlighet att titta närmare på hur diabetes faktiskt kan hjälpa hela familjen att leva ett hälsosamt liv.

Accu-Chek Instant

Vad gör du när barnen vill ha pizza men du vet att ditt blodsocker har varit högt idag? Eller när du behöver bränna lite energi men inte får med dig barnen från soffan och gå till parken?

Som förälder som reglerar diabetes har du möjlighet att vara ett bra förebild och göra positiva val som kan hjälpa barnen att prioritera god hälsa resten av livet.

Så kommer du igång:

Hur förklarar man en hälsosam livsstil för barn?

Det kan vara svårt för barn att hantera förändringar. Speciellt om det betyder mindre av sådant som de gillar, till exempel söta snacks eller tid framför TV:n.

Sätt dig ner och förklara för dem att människokroppen är som en maskin, och att det du intar måste motsvarar din ansträngning. Detta hjälper dem att förstå sambandet mellan mat och aktivitet.

Accu-Chek Mobile

Fråga barnen vilken mat de tror ger dem mest energi utifrån hur de mår efter att ha ätit. Vilken slags mat får dem att må bäst efter att de har ätit? Finns det mat som gör att de mår mindre bra?

Det här samtalet ger dig en naturlig möjlighet att prata om hur maten påverkar dig när du har diabetes. Du kan till exempel förklara: ”Livsmedel som innehåller scocker påverkar mig på ett annat sätt än andra, och det är viktigt att jag tränar för att förbränna socker”.

Och så frågar du om de kan hjälpa dig. Om du säger ”Vill du hjälpa mig?”, får barnen en chans att börja med hälsosamma vanor samtidigt som det känner att de hjälper till.

LÄS ÄVEN: Så kan du lära dig att gilla fysisk aktivitet

Kul träning som sänker blodsockret

Ditt barn passar kanske på att hjälpa dig med träningen, men det behöver inte betyda att de är redo att springa maraton. Hitta roliga, barnvänliga aktiviteter som skogspromenader eller cykelturer som alla gillar.

Det har föreslagits att om du tränar när du är ung så är sannolikheten högre för att du kommer att fortsätta med dessa vanor när du är vuxen.

Alla barn är dock inte lika intresserade av att vara aktiva. Det finns några saker du kan göra för få barnen att lämna soffan:

  • Gör det roligt genom att välja något de gillar och som får dem att röra på sig.
  • Hitta en aktivitet som inte är en organiserad sport, till exempel att gå ut med hunden.
  • Ge dem mycket positiv feedback när de lägger ifrån sig paddan för att vara aktiva.
  • Låt dem bjuda in en kompis som får följa med på familjens aktivitetsutflykter.

LÄS ÄVEN: Historien bakom Världsdiabetesdagen

Aktiv familj i trädgården. Så blir god hälsa en prioriterad fråga för familjen!
Illustration foto: Getty images.

Måltidsplanering för reglering av diabetes

Det sista området inom hälsa där föräldrar kan ha svårt att prioritera sig själva är måltider. Barn går igenom faser där de bara vill äta vissa saker. Stressen från att argumentera om det kan påverka blodsockret lika mycket som att äta en färdigrätt för att få det avklarat.

Istället för att ta denna strid varje dag kan du ta ett steg tillbaka och fundera på hur en liten strategi kan hjälpa dig:

  • Vad händer om du utmanar barnen att hitta förslag på hälsosamma middagar online som de vill laga?
  • Eller omdu gör varje resa till butiken ett spel, där målet är att bara köpa mat med vissa näringsmässiga fördelar eller innehåll?

LÄS ÄVEN: Hur en diabetiker äter kan förbättra deras hälsa

Ändra vanor

Barn kan vara vanedjur, men kom ihåg att vanor är inlärda. Genom att vidta åtgärder som gör mindre processad mat mer attraktiv för barnen gör du det enklare att stödja de förändringar som du och familjen behöver.

Barn med föräldrar som har diabetes typ 2 har en högre risk att utveckla det själva. Det är bara en av anledningarna till att sunda vardagsrutiner kan hjälpa barnen i framtiden.

Och om du gör behandling av diabetes till en större prioritet i familjelivet, är chanserna större att du kommer att vara där för att se den i framtiden.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare