TESTAT av Livet och Diabetes

Recension av boken Stick!!! skriven av Peter Jihde & Mia Mellström

Publicerad för första gången: 17.08.20 | Senast redigerad: 31.08.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

I nya TESTAT! av Livet och Diabetes testar vi produkter och tjänster för vardagen med diabetes. Testerna genomförs av skribenter och bloggare i vårt nätverk – alla med egen erfarenhet av att leva med diabetes.
_____________
Nu har tre olika personer läst Stick!!! En barnbok om diabetes där hela överskottet går till att stödja organisationer som jobbar med diabetes. Här är en recension av Jonatan Olls som arbetar som diabetesresurs. Läs även recensionerna av Maja och Nadine.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Jag har fått det stora nöjet att recensera Peter Jihdes och Mia Mellströms bok om diabetes med illustrationer av Anna Lindblom, som ska rikta sig till barn och vuxna för att sprida kunskap och förebygga fördomar (som är förvånansvärt vanligt idag).

Som en del av er säkert redan vet, så har jag inga problem med att berätta hur min egen uppväxt med typ 1 diabetes var och jag är ganska hårdhudad i mina berättelser.

Men den här boken rev alla mina murar, tårarna rann ner för mina kinder när jag läste om Kim som går igenom det som i stort sett alla typ 1 diabetiker går igenom, av nån anledning så är det så mycket värre att relatera till andras lidande än mitt eget.

Så jag tror vi kan slå fast att för mig så träffar dom rakt i hjärtat och det är mycket lätt att sätta sig in i texten, som är skriven med enkla men ändå välplacerade ord, illustrationerna är också otroligt smart utförda och lämnar ett stående avtryck hos en.

Som diabetiker och förälder känner man igen mycket, framför allt ilskan över orättvisan och frustrationen över hur komplicerat livet blir och ju mer förståelse vi kan sprida desto bättre!

Accu-Chek Mobile

Och boken lyfter viktiga frågor för barn och föräldrar som kämpar med detta, främst att börja leva igen efter diagnosen och hitta vägarna som leder till att livet fungerar ändå, men även hur viktigt det är med förståelse från omvärlden och att man engagerar den istället för att gömma sig bakom ord som ”allt är lugnt” eller ”jag har kontroll”.

Jag tycker att det är en viktig och bra bok men även solen har sina fläckar, jag saknar lite detaljer som jag hade velat varit med, bland annat för barnen jag jobbar med i skolan men även för substansen i historien.

Jag tycker man belyser låga blodsocker väldigt effektivt men att de kanske hade kunnat lagt lite mer energi på dom höga, som varför man faktiskt jobbar så hårt med att pressa ner blodsockret.

Det är även endast en bild på en insulin-penna som står för dom diabetesrelaterade bilderna, om man vill integrera diabetes mer i samhället kanske man hade velat haft en sida med exempel på utrustning eller fler bilder på materialet som diabetiker kämpar med varje dag.

Ett konkret exempel är att ett av barnen jag jobbar med har pump, 90 procent av alla frågor handlar om varför hen har den ”prylen” på sig och vad den gör?

Sen måste jag tyvärr säga att jag tycker boken känns väldigt mörk (tom omslaget har en lidande ton), man belyser som sagt väldigt effektivt nackdelarna med diabetes men är i mitt tycke desto sämre på att lyfta fram dom bra sakerna. Till exempel så är en av dom viktigaste delarna med mitt jobb som diabetesresurs att inspirera livsglädje och att livet är sjukt bra ändå fast man är annorlunda.

Och det sista jag tyckte var synd att man missat var hänvisande av information, jag förstår att man vill hålla det kort och lätt för att underlätta för yngre läsare men ett index med lite förklaringar i slutet hade varit kanon, alternativt en stjärna vid till exempel blodsockermätning med en förklaring i hörnet.

Jag vill belysa att det här är mina personliga åsikter och att jag applåderar en bok där överskottet går till en fond! 


LÄS MER: Läs om varför Peter och Mia skrivit boken Stick!!!

LÄS MER: Jonatan är en av tre skribenter som läst och recenserat Stick!!! Läs även recensionerna av Maja och Nadine.


LÄS MER: I nya TESTAT! av Livet och Diabetes testar vi produkter och tjänster för vardagen med diabetes. Testerna genomförs av skribenter och bloggare i vårt nätverk – alla med egen erfarenhet av att leva med diabetes. Se testerna av mySugr.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant