Stories och livet

Barnbok: Stick!!! En säck diabetes.

Publicerad för första gången: 13.12.19 | Senast redigerad: 17.08.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Stick!!!

Av Peter Jihde och Mia Mellström. Illustrationer Anna Lindblom

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

”Var är jag? Vem är du?”
”Jag är din nya kompis. Diabetes. Du och jag ska vara kompisar resten av livet.”
”Stick!!!”
”Hey, långsamt grabben. Tre utropstecken är lite väl överdrivet.”
”Stick!!!!!!!”
”Sluta. Tre är okej när jag tänker efter.”

För första gången träffar Kim här den röda diabetessäcken, som flyttar in till honom för alltid. På sjukhuset. Det blir en kamp med tårar och frustration. Först när Kim inser, att det han måste samarbeta med sin objudne gäst blir livet lite enklare.

Diabetessäcken Stick!!! byter färg allteftersom Kims humör svänger. Många diabetiker känner igen de här skiftningarna. De vaknar med alldeles för lågt blodsocker. Kanske har de inte sovit under natten. Deras personliga diabetessäck lyser illröd. Ett par timmar senare är blodsockret stabilt och allt känns okej, alltså grönt, för ögonblicket. Vid lunch strular det till sig och färgen skiftar på nytt.

Vår målsättning är att peppa drabbade barn och ge dem tro på sig själva.

Du kan göra och äta vad du vill – även om du har diabetes. Det viktiga är att ha koll och planera väl. 

Accu-Chek Instant

Peter reser över hela världen och är med på svindlande äventyr. Hans råd är, att kämpa med sjukdomen – inte mot den.

En annan målgrupp, som vi tycker är lika viktig, är friska barn (och vuxna). Först när kompisar, lärare och släktingar vet vad sjukdomen innebär, kan de förstå och hjälpa dem som drabbats. Kunskap ger trygghet. Och vi hoppas att felaktiga uppfattningar ska försvinna, såsom ”man får diabetes typ 1 om man äter för mycket onyttig mat”.

Peter fick diabetes 2012. Genom hans engagemang i media har sjukdomen fått uppmärksamhet. Han skriver utifrån sin erfarenhet och ingen kan ta fel på att han brinner för ämnet och är proffs på det – liksom alla andra vardagshjältar som kämpar med sjukdomen.

Mias drivkraft är hennes egen okunskap som hon blev varse när projektet startade. Hon insåg hur låg kunskapen är bland folk i allmänhet och ville ge andra samma insyn som hon själv fått. Just nu har ca 50.000 personer diabetes typ 1 – däribland många barn. Ändå finns inget botemedel. Det måste forskas och forskning behöver pengar.

Med det här projektet vill vi stödja organisationer som jobbar med diabetes. Just nu: Barndiabetesfonden. Och vi behöver dig!


Bästa hälsningar

Peter Jihde
Mia Mellström

*Adlibris 2019-12-12
ISBN 978-91-519-1500-5

En hälsning till Livet och Diabetes läsare från Peter Jihde

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile