TESTAT av Livet och Diabetes

Recension av boken Stick!!! skriven av Peter Jihde & Mia Mellström

Publicerad för första gången: 17.08.20 | Senast redigerad: 27.08.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

I nya TESTAT! av Livet och Diabetes testar vi produkter och tjänster för vardagen med diabetes. Testerna genomförs av skribenter och bloggare i vårt nätverk – alla med egen erfarenhet av att leva med diabetes.
_____________
Nu har tre olika personer läst Stick!!! En barnbok om diabetes där hela överskottet går till att stödja organisationer som jobbar med diabetes. Här kan du läsa mer Här är en recension av Maja Ljungberg. Läs även recensionerna av Jonatan och Nadine.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Det är en svår balansgång att gå när man pratar med sitt barn om diabetes. Jag förstår att hon så småningom kommer behöva förstå allvaret i sjukdomen för att en dag stå på egna ben. Men jag vill att hon ska vara redo och jag vill aldrig att hon ska behöva vara rädd.

Jag upplever att Vera sedan hon var i femårsåldern ungefär mått väldigt bra av att träffa andra barn och vuxna som har diabetes. För henne är gemenskapen viktig. Även om hon inte än diskuterar något som har med diabetesen att göra med sina diabetes-vänner så är de väldigt viktiga för henne. När hon i filmen säger att hon gillar diabetesen så tror jag hon nog kopplar den mycket till personerna runt henne som har med diabetesen att göra; sköterskan Karin, doktor Anders, kompisarna ”med pump”, resurserna Rickard och Mikaela. När något med diabetesen är jobbigt för Vera tänker jag att det hjälper lite att veta att ”jag är inte själv i det här”. 

Jag tycker att idén med en barnbok om diabetes är superbra. Att kunna öppna en bok och ”träffa” en diabetes-kompis i texten. Mer lättillgängligt än så kan det ju inte bli. Efter att ha läst ”Stick” är jag dock inne på att målgruppen för just den här boken kanske bör vara något äldre barn än min 6,5 åring. Hon blev lite rädd efter att ha läst den. Vi har aldrig pratat med henne om att det kan vara livsfarligt med hennes diabetes så det var helt nytt för henne. Hon skrämdes lite men somnade gott den där kvällen. Hon har inte velat läsa den igen. 

Självklart upplyser boken bra om allvaret i att ha diabetes och de motgångar man kan möta. Att uppleva att hindren i vardagen hopar sig och att vilja vara precis som alla andra. Men frågan är om det är den biten ett barn med diabetes bör läsa om. Till ett mindre barn hade jag önskat kanske mer den där känslan av gemenskap och fler bra exempel på hur kompisarna runt den drabbade kan stötta och vara till hjälp. De bitarna gillade Vera. 

Det betyder mycket för både henne och oss som föräldrar när en kompis eller en familj gör det där lilla extra för att anpassa sig kring diabetesen. Som när det bara serveras fun-light på barnkalaset eller när familjevännerna anpassar snacksen på midsommarfesten. 

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Jag uppmuntrar fler att skriva mer i ämnet. Blir böckerna fler kan man ju säkert hitta rätt bok till rätt ålder och rätt tillfälle på ett annat sätt. Och ibland kan de säkert bli en bra öppning för att prata kring diabetesen. 


LÄS MER: Läs om varför Peter och Mia skrivit boken Stick!!!

Maja är en av tre skribenter som läst och recenserat Stick!!! Läs även recensionerna av Jonatan och Nadine.


LÄS MER: I nya TESTAT! av Livet och Diabetes testar vi produkter och tjänster för vardagen med diabetes. Testerna genomförs av skribenter och bloggare i vårt nätverk – alla med egen erfarenhet av att leva med diabetes. Se testerna av mySugr.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile