Stories och livet

På dåliga dagar är det viktigt att komma ihåg de bra dagarna

Publicerad för första gången: 30.01.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Emilie och hennes pojkvän på fjällvandring. Goda och dåliga dagar. Foto: Privat.

Det är så lätt att låta en dag med ”dåligt” blodsocker överskugga allt som man gör bra, och alla dagar då man faktiskt lyckas hålla blodsockret stabilt.

Minns du en dålig dag bättre än en bra dag? Så är det i alla fall för mig. Och det är inte alltid så lätt att tänka positivt när jag har utmaningar med min diabetes.

Accu-Chek Mobile

Jag har många exempel på när detta har hänt mig, men vill lyfta fram ett som inspirerade mig att skriva det här inlägget.

Det här var en torsdag och jag var ledig. Jag hade inga större planer för dagen, utöver en joggingtur med min sambo när han kom hem från jobbet. Jag började dagen med fint blodsocker, och det höll egentligen i sig under dagen. När min sambo kom hem åt vi middag och joggade i ungefär en timme efteråt. Jag hade då ett blodsocker som för mig är bra när jag joggar. 5 kilometer gick så lätt den där dagen, och efter joggingturen hade jag perfekt blodsocker.

Det gjorde att jag fick en bra känsla och gott självförtroende eftersom jag hade beräknat helt rätt med mat och blodsocker.

LÄS ÄVEN: Ångest och depression gjorde att jag inte fick kontroll över min diabetes

Ett dåligt val och allt förändrades

Innan läggdags kände jag mig lite hungrig. Inte jättehungrig, men tillräckligt för att känna att det skulle vara bra att få i sig något innan jag gick och lade mig. Först tänkte jag äta en banan. Det är något som jag äter ofta och som fungerar bra för mig. I kylskåpet hade vi emellertid en Go’morgen-yoghurt. Den här var med socker, jag brukar annars köpa de utan tillsatt socker om det är jag som ska äta den. Jag tänkte att eftersom jag hade så bra blodsocker kunde jag nog äta den ändå.

Accu-Chek Instant

Det dröjde inte länge innan blodsockret började stiga. Jag satte insulin och väntade. Kollade en timme senare och det steg fortfarande. Satte mer insulin. Även två tmmar efter måltiden var mitt blodsocker fortfarande högt. Jag satte därför ännu mer insulin och gick och lade mig.

Jag kan se så här i efterhand att jag nog satte alltför mycket insulin, för jag vaknade på natten med en väldig känning, där jag åt alldeles för mycket. Vaknade igen under natten med högt blodsocker och var tvungen att sätta insulin igen.

LÄS ÄVEN: Det är OK att känna det som att man har gått in i väggen ibland!

Självrannsakan

Jag bestämde mig för att börja nästa dag på bästa möjliga sätt. Jag hade kvällsskiftet så jag åt frukost och stack sedan och tränade. Fortfarande märkte jag av efterdyningarna från kvällen och natten, och behövde mycket mer insulin än normalt för att hålla blodsockret i schack. Jag märkte också att formen inte var helt i topp under träningspasset.

Allt hade börjat när jag åt den där yoghurten och eftersom jag inte rörde mig särskilt mycket resten av dagen utöver joggingturen så ”straffade” blodsockret mig. Jag är i varje fall sådan att jag alltid försöker komma på varför blodsockret beter sig som det gör. Det kan bli en hel del självrannsakan. Och även om det är viktigt att reflektera över detta så att man kan göra bra val, så är det inte enbart positivt.

Jag mådde dåligt över att se grafen över det senaste dygnet på den kontinuerliga blodsockermätaren och tänkte att jag var totalt misslyckad. Men så stannade jag upp för en sekund. Jag tänkte på alla dagar jag kan se på grafen och att jag hade haft en riktigt bra dag med blodsockret. Jag var ju också väldigt nöjd med mig själv efter joggingturen, men det hade jag nästan glömt bort.

LÄS ÄVEN: En hektisk vardag med diabetes

Låt inte dåliga dagar överskugga de bra

Blodsockret kommer att gå upp och ner, och det är viktigt att inte låta de dagarna man känner inte är riktigt så bra överskugga de bra dagarna. Jag vet att det är lätt att säga och jag har själv en bit kvar innan jag når dit. Men det här är något som jag vill bli bättre på.

Det finns ett engelskt ordspråk som lyder något i stil med: ”det är bara en dålig dag, det är inte ett dåligt liv”. Det är kanske lite clicheaktigt, men jag tycker att det är bra att ha i åtanke när man har haft en jobbig dag med sin diabetes.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig