Livet och diabetes

Njut av julens goda

Publicerad för första gången: 17.12.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Njut av julens goda

Snart är det jul igen, och med den kommer ju alla tänkbara godsaker: Janssons, julskinka, köttbullar, vörtbröd, glögg, knäck och pepparkakor. Jag älskar mat och godis, så det är en riktig favorithögtid! Men precis som många andra så har många jular förstörts av tankar på svängigt blodsocker.

Vi lever ju med vår typ 1 diabetes dygnet runt, alla årets dagar. Eller hur? Och det går inte att ta en rast eller ett break – nej, det stämmer ju. Men vad vi KAN göra är att ge oss själva lite mer utrymme och förståelse i de situationer som är viktiga för oss och som inte uppstår varje dag. Typ julafton.

Accu-Chek Mobile

Julafton är EN dag av årets 365 dagar

Det är inte värt att förstöra julafton med tankar som “Borde jag verkligen äta det?” eller “Tänk om blodsockret blir högt?”. Julafton är EN dag av årets 365 dagar – och en felberäkning då eller en lite högre topp på CGM-kurvan kommer inte göra dig till en sämre människa. Och det kommer inte innebära att du har “sämre kontroll”.

Om du vill äta tre portioner av det fullspäckade julbordet, för att det är gott och gör dig glad – I say do it. Om du vill äta knäck och pepparkakor under uppesittarkvällen – I say do it. Räkna kolhydrater eller höfta bäst du kan, men undvik tankar som “Jag kan inte” och låt maten göra dig glad. Vi som lever med typ 1 diabetes riskerar i mycket högre grad ätstörningar tyvärr, så det är viktigt att vi kontinuerligt jobbar med vår relation till maten vi äter. Mat är nödvändigt bränsle, och ofta något att njuta av, INTE fienden.

LÄS ÄVEN: Ta en julpromenad

«Jo, jag kan äta socker.»

Något annat som är viktigt är att sätta ner foten gentemot de som gärna spär på de dåliga tankarna. Skulle en kollega på jobbet slänga ur sig “Ska du verkligen äta det där?” under julbordet så säg ifrån. “Ja, det ska jag, för jag kan och jag tycker det ser gott ut!”. Är det svårt med svar på tal tycker du, så förbered dig med några svar ifall du skulle få dumma kommentarer. “Jo, jag kan äta socker. Jag är inte allergisk mot det, jag sköter bara en funktion i kroppen manuellt som din kropp sköter automatiskt!”, till exempel. Jo, snart är det jul igen, och se till att göra ditt bästa för att njuta av dess goda! Det är du värd.

LÄS ÄVEN: Hur en diabetiker äter kan forbettra deres hälsa

Accu-Chek Instant

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare