Stories och livet

Motsatta symtom på högt och lågt blodsocker

Publicerad för första gången: 05.03.23
Motsatta symtom på högt och lågt blodsocker Foto: Getty Images

Symtomen på högt och lågt blodsocker har alltid varit väldigt lätt för mig att känna igen. Jag brukar känna när mitt blodsocker är högre än 12 och lägre än 4. Symtomen förstärks om blodsockret stiger eller faller mycket snabbt.

De senaste månaderna har jag dock flera gånger upplevt vad jag kallar ”motsatta symtom”. Med det menar jag att jag har haft symtom på högt blodsocker när det har varit lågt, och vice versa. Det är något jag aldrig tidigare har varit med om under de 10 år som jag haft diabetes. Och jag förstår fortfarande inte varför det händer.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Kan vara farligt

Symtomen som jag får vid högt blodsocker (törstig, kissnödig) är ju också symtom som man kan få av andra orsaker. Därför är det naturligt att blodsockret ibland är både lågt eller normalt trots typiska symtom på högt blodsocker. Ändå har mina episoder med ”motsatta symtom” känts precis som mina vanliga episoder med högt blodsocker, viket kan vara ganska skrämmande. Det kan faktiskt vara direkt farligt, eftersom det kan leda till att beräkningen av insulinbehovet blir fel.

Jag brukar alltid kontrollera blodsockret innan jag sätter insulin. Men det har hänt att jag har satt en liten mängd vid starka symtom på högt blodsocker, utan att faktiskt dubbelkolla värdet. Detta hände senast i mitten av december. Jag vaknade tidigt på morgonen av att jag var väldigt törstig och kissnödig. Detta är ett klassiskt exempel på hur jag vaknar efter att ha sovit med högt blodsocker. Så det att blodsockret var högt var inget som jag ens ifrågasatte. Jag kände att det var cirka 20 utifrån hur törstig och kissnödig jag var, så jag satte de sista 2 insulinenheterna som fanns kvar i pumpen. Pumpen visade att blodsockret var 6,4, men jag trodde inte på det. Symtomen var ju så kraftiga. Det bör tilläggas att jag också var ganska trött vid den aktuella tidpunkten.

LÄS ÄVEN: Ensam för första gången i livet

Pumpen visade rätt

Jag dubbelkollade blodsockret med en manuell blodsockermätare efteråt och det visade sig att pumpen hade visat rätt – blodsockret var inte högre än 6,4. Jag trodde inte på det och blev genast orolig med tanke på insulindosen jag just hade satt. 2 insulinenheter vid ett blodsocker på 6 är tillräckligt för att jag ska få en kraftig känning eller värre. Som tur var räckte det att jag drack ett glas juice. Mitt blodsocker brukar ändå alltid stiga efter att jag har gått upp på morgonen, så allt gick bra tack och lov.

Även om de här episoderna har varit obehagliga, har de visat mig hur viktigt det är att dubbelkolla blodsockret innan man sätter insulin. Det kan vara direkt farligt att sätta insulin utifrån symtom, oavsett hur länge du har haft diabetes och hur väl du känner din egen kropp. Blodsockret kan vara något helt annat än det som symtomen indikerar.

Accu-Chek Instant

LÄS ÄVEN: Med diabetesen försvann den stabila sömnen

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare