Träning och hälsa

Mitt vinnarrecept för motion och diabetes

Publicerad för första gången: 30.01.20 | Senast redigerad: 01.10.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
mitt vinnarrecept, träning

Att få ihop både träning, kost och diabetes i ett kan innebära utmaningar. Här är mitt vinnarrecept.

Klockan ringer. Utan att öppna ögonen kliver jag upp ur sängen. Träningskläderna som jag la fram kvällen innan drar jag på mig snabbt. Går till köket. Testar blodsockret. 6.5. Häller upp ett glas juice. Dricker. Tar ett oöppnat dextropaket och lägger i fickan. Bra att ha ifall blodsockret dippar …

Accu-Chek Instant

… kommer hem efter träningen och tar lite russin. Fyller på med snabb energi. Duschar. Äter frukost. Packar ner träningskläder i väskan. Åker till skolan…

Individuellt vad som fungerar bäst

En typisk morgon för mig. Att få ihop både träning, kost och diabetes i ett kan innebära utmaningar – utmaningar som jag har idag och har haft under mina år med en stor mängd idrottande i bagaget. Jag har lärt mig av mina ”misstag” och tillämpar idag metoder som jag själv tycker passar mig och mitt liv. Det jag och min kropp mår bra av. Dock tar det tid och det finns ingen mall att kopiera rakt av. Alla fungerar olika, oavsett om man pratar om en diabetiker eller en icke-diabetiker.

Att lära sig anpassa sitt upplägg efter aktiviteter, mående, sömn och andra faktorer tror jag är själva nyckeln för att på bästa sätt hitta sitt eget vinnarrecept. Det fina med min diabetes tycker jag är att jag på något sätt tvingats lära känna min kropp på djupet och hur den faktiskt fungerar. Jag har verkligen lärt mig vad min kropp mår bättre av – och vad min kropp mår mindre bra utav.

LÄS ÄVEN: Så kan du lära dig at gilla fysisk aktivitet

Ibland blir det inte riktigt som jag tänkt mig

Efter skolan är det dags för dagens andra träning. Tar pendeln. Sedan bussen. Kommer fram till löparbanorna. Träffar klubbkamraterna. Pratar ett tag. Byter om till träningskläder. Testar blodsockret. 10.1. Perfekt! Har fortfarande insulin kvar i kroppen efter mellanmålet. Äter lite russin och dricker lite sportdryck. Dextrosol i fickan även nu. Springer iväg. Tuffa intervaller.

Accu-Chek Instant

Kan knappt känna om jag bara är trött eller om jag är låg? Är säkert bara trött. Sätter mig på bänken efter passet och testar blodsockret. 3.2. Hur kunde det bli så lågt? Tar en banan och dricker vatten. Passet gick ju ändå bra. Åker hem…

Ibland blir det inte riktigt som jag tänkt mig. Trots att jag ätit bra mat, haft koll på blodsockret och tagit (enligt mig) rätt dos insulin. Däremot försöker jag alltid att följa ett liknande mönster, dag till dag, gällande min kost.

Kosten är verkligen A och O för hur mitt blodsocker ter sig. Det gör det enklare för mig att få min diabetes att fungera i kombination med träning, skola och övriga aktiviteter. Jag känner att det blir lättare kan hålla en stabil kurva.

Mitt vinnarrecept – träning

  Förmiddag Eftermiddag
Måndag VILA VILA
Tisdag Cykel 50 min Intervallträning,t.ex. 6*1500m, totalt 15 km löpning
Onsdag 12 km lätt löpning VILA
Torsdag VILA Intervallträning, t.ex. 4*(4-3-2-1 min)
totalt 15 km löpning
Fredag 10-12 km lätt löpning VILA
Lördag Intervallträning, t.ex. 2*(8*200m backe)
totalt 14 km löpning
Styrketräning 45 min
Söndag Långpass 20-24 km VILA

Viktigt att minnas är att varje dag är inte är den andra lik. Ovan visar ett exempel på hur en dag med hård träning kan se ut för mig (utan några specifika mängder på innehållet). Det mest centrala för mig har jag märkt är att äta mycket, men av rätt sorts mat: kolhydrater, protein, fett och grönsaker.

Majoriteten av den mat jag stoppar i mig är av bra kvalitet och något viktigt jag vill poängtera är att jag inte undviker en viss typ av mat, utan äter allt – men i rätt proportioner.

Mitt vinnarrecet – kosten

Mellanmål (innan träning) Banan/smoothie/juice
Frukost (efter träning) Gröt med banan/nötter/honung + 2 smörgåsar med pålägg (t.ex. jordnötssmör)
Mellanmål Nötter/frukt
Lunch Ris, falafel, hummus, grönsaker + knäckebröd
Mellanmål Smörgås/frukt/smoothie/nötter
Under träning/direkt efter träning Sportdryck/dextro/russin/frukt
Middag Pasta med vegetarisk currygryta och grönsaker
Mellanmål Smörgåsar/frukt/gröt

För att avsluta det hela är det enligt mig viktigt att komma ihåg:

  • Vi alla är olika
  • Vi alla har olika vinnarrecept för att uppnå våra mål

Läs fler inlägg av Jessica:

Diabetes som superkraft!

Jag och min ”träningskompis”

31 december. Nytt år…

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant