Mat och recept

Minestrone

Minestrone

Denna italienska klassiker finns i en oändlig mängd varianter – lite man tager vad man haver. Lök, morot och selleri ingår för det mesta, liksom rökt fläsk. Många väljer bacon eller lyxig pancetta. Jag väljer magert bogfläsk. Ofta ingår pasta, men jag hoppar över pastan och tar lite mer bönor i stället.

Det här räcker till fyra rejäla portioner.

Du behöver

  • 3 dl kokta vita bönor
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 200 g morot
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 75 gram rökt bogfläsk
  • 1 msk/15 gram smör eller olja
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 klyftor vitlök
  • Salt och peppar
  • 1 liter fond eller buljong
  • 1–2 dl krossade tomater
  • Några nävar färskt grönt – grönkål, svartkål, bladspenat eller vad du har.
  • Några blad basilika
  • Riven ost, ca 20 gram per person

Gör så här

Jag väljer små, vita svenskodlade bönor, smakrika och läckra. Lägg bönorna i blöt kvällen innan, byt vatten på morgonen och koka dem i nytt vatten när det är dags att laga mat. Koka dem sakta utan salt, smaka av så de blir lagom kokta. Häll av vattnet och salta efteråt. De sväller till fyra gånger torr volym – en deciliter torra bönor blir faktiskt fyra deciliter kokta.

Hacka löken. Skölj och ansa grönsakerna, skala dem som så behöver. Skär dem i ungefär lika stora fyrkanter. Skär bleksellerin i skivor.

Skär fläsket i små tärningar.

Smält smör eller värm olja i en kastrull och lägg i löken först, rör runt och låt den bli lite genomskinlig. Sedan i med fläsket, sen alla rötterna och bleksellerin, veva runt lite. Tillsätt tomatpuré och rör runt. Pressa eller riv vitlöken och lägg i. Låt alltihop bli mjukstekt på svag värme. Späd med fonden så det täcker grönsakerna och tillsätt lite krossade tomater – inte en hel burk.  Låt det hela puttra på svag värme tills morötterna är lagom mjuka. När morötterna är nästan klara så lägg i dina gröna blad, och efter någon minut kan bönorna gå i. Sen ska det bara bli varmt. Pressa gärna i lite extra vitlök och lägg i några basilikablad. Persilja om man gillar det. Riv över en smakrik ost.


Klicka för fler recept och texter av Louise Hamilton.