Stories och livet

Midsommar närmar sig!

Publicerad för första gången: 22.06.17 | Senast redigerad: 11.01.23

En somrig högtid med tårta, dans och (förhoppningsvis) solsken – men också i många fall alkohol. Huruvida man som typ 1-diabetiker (eller vem som helst) dricker alkohol är ett fullständigt individuellt val, som ingen annan än DU har att göra med.

Men OM du dricker – var noga med att informera ditt festsällskap om din sjukdom. Annars kan det bli farligt på riktigt!

Såhär skriver jag till mina kompisar inför årets midsommarfest – använd gärna på eget håll om ni tycker att det passar:

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

“Hej allihop!

Jag tänkte bara köra en kort information inför årets midsommarfest, mest för min egen säkerhets skull. Jag har typ 1-diabetes och i samband med alkohol kan det bli farligt om man inte har koll. Jag sköter mig själv, och både (namn) och (namn) vet vad som gäller om något skulle hända.

LÄS ÄVEN: Detta bör du veta om insulinchock

24/7

Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom som kräver uppmärksamhet 24/7. Jag sköter den med insulinpump och blodsockersensor (pluppar på magen), och äter socker om jag blir låg.

Diabetes i kombination med alkohol kan som sagt vara lurigt. Det finns en liten sockerdepå i levern, som pytsas ut om jag får väldigt lågt blodsocker. Har man alkohol i kroppen så prioriteras detta bort och levern fokuserar istället på att bryta ned alkoholen. Därför får jag INTE bli låg om jag dricker.

Accu-Chek Mobile

Så.. Det enda ni behöver veta är att OM jag skulle tuppa av (det har inte hänt på nio år, så varför på fredag..), ring ambulans. Ge mig INTE insulin. Om jag är låg, men inte avsvimmad – ge mig socker. Anything will do.
Det är också viktigt att jag äter ordentligt med kolhydrater under hela kvällen, och innan jag somnar.

Jag är inte på något sätt orolig, och det ska inte ni heller vara, men det känns skönt att informera på förhand.  Har ni några frågor så är det bara att hojta!

LÄS ÄVEN: Det hårda jobbet bakom ett perfekt långtidsblodsocker

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant