Livet och diabetes

Lockdown 3.0

Publicerad för första gången: 14.04.21
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Lockdown 3.0 Foto: Getty Images

Coronan rasar vidare. Det är lockdown. Jag arbetar hemifrån och är hemma i stort sett dygnet runt, veckans alla dagar. Vad gör det med min diabetes, som också är ett jobb?

Jag har arbetat hemifrån i snart ett år nu. Det har blivit det nya normala. Men jag är trött. Riktigt trött. Den senaste nedstängningen som kom i Oslo i januari, skrinlade utsikterna för en vinter och vår med några dagar på kontoret i stan. Jag upplever en inre stress och oro för hur det ska bli framöver. Och mitt blodsocker påverkas av stressen.

Accu-Chek Instant

Stora svängningar i lockdown

När pandemin slog till med full kraft i mars förra året var jag mycket orolig och rädd. Det märktes tydligt på mitt blodsocker. Det var svårt att reglera det och det gick snabbt från högt till lågt. Eller omvänt. Jag tillbringade mycket tid med att övervaka blodsockret och på att försöka förhindra svängningarna. Tyvärr var det ofta svårt att beräkna och sätta rätt insulindos.

Som tur var blev det bättre när sommaren närmade sig. Jag var inte lika rädd för viruset längre och kände mig ganska säker på att jag inte skulle bli mycket sjuk om jag blev smittad. Hösten kom och det har gått fint, även om jag är trött på att jobba hemifrån.

LES MER: Diabetesias tankar om Corona och diabetes

Ökad oro

Efter nyår har situationen förändrats. Viruset muterar och jag känner på nytt en ökad oro. Jag är inte lika stressad som jag var när viruset kom, men jag är ängslig.  Jag har högre puls och stressar mer än jag gjorde före jul. Och det märker jag på blodsockret.

Det har blivit svårare att reglera och det sticker iväg både uppåt och nedåt utan att jag förstår varför. Jag lever ungefär likadant varje dag och har gjort i det snart ett år. Jag är helt säker på att det är stress som är orsaken.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

LÄS ÄVEN: Kan man bli utbränd av diabetes?

Skyddar mig

Och vad gör jag då för att minska stressen nu när jag märker att den är på väg tillbaka? Jo, jag har mina knep. Jag försöker att undvika att gå in på alla nättidningar som skriver om corona med krigsrubriker. Minsta lilla negativa förändring när det gäller corona slås upp stort i nättidningarna. Det påverkar mig.

Därför går jag sällan in på tidningarna. Om något dramatiskt inträffar kommer jag att få veta det ändå. Jag ser Dagsrevyen på NRK klockan sju varje dag. Då får jag veta det viktigaste.

Bra rutiner

Jag försöker att hålla bra rutiner när det gäller motion och kost. Det är lätt att småäta när man arbetar hemifrån, och att man blir mer inaktiv. Jag tränar lite varje dag och äter på regelbundna tider. De dagar som jag håller mig till dessa bra rutiner är det enklare att justera blodsockret. De dagar då jag är stressad och småäter ligger jag ofta högt hela dagen och natten. Det sliter och gör att jag blir mer slapp i kroppen.

Jag är trött på corona. Trött på hemmakontoret. Trött på blodsocker som så lätt påverkas av alla faktorer i livet. Men jag har diabetes. Och det måste jag tänka på och försöka det jag kan för att leva så bra som möjligt efter de förutsättningar som råder just nu. Tröttsamt, men det går.

LÄS ÄVEN: För att du har diabetes…

Hur påverkas ditt blodsocker av stress?

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile