Stories och livet

Livet med och utan diabetes typ 2

Publicerad för första gången: 27.11.22
Livet med och utan diabetes typ 2 Foto: Getty Images

Jag har haft diabetes i så många år att jag knappt minns hur det var innan. Dessutom hade jag förmodligen också sjukdomen i flera år utan att veta om det. Men ibland när jag är med vänner som inte har den här sjukdomen slås jag av att saker var enklare förr, för att inte tala om att det var billigare.

Vad man kan äta och inte är naturligtvis väldigt viktigt. Men det behöver inte bli så dyrt. Här gäller det bara att vara lite uppmärksam och undvika de största frestelserna. En hälsosam norsk kost bör inte innehålla för mycket socker, oavsett om du har diabetes eller inte. Men om du vill unna dig något gott som inte innehåller socker, blir det ändå ofta flera gånger dyrare än om du väljer originalprodukten.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

När det gäller mat är det som jag saknar mest de goda desserterna vid högtider och på fester, och det gäller även kakorna. Fast jag har blivit bra på att bara ta en liten bit och sedan försöka hitta alternativ med lite eller inget socker. De senaste åren har jag också fått flera vänner med diabetes, och att vara flera i samma situation underlättar ju lite. 

Skor med och utan diabetes typ 2

Något som nästan är värre och dyrare är skor. Tidigare kunde jag välja utifrån utseende och behov. Nu är det väldigt viktigt att jag hittar skor som verkligen sitter bra på mina fötter. Eftersom känseln i benen är betydligt sämre, har jag gjort några felköp genom åren. Skorna kan verka bra i butiken, men efter att ha använt dem lite känns de plötsligt inte så bra längre. Jag har dock fått en del träning så jag vet vad jag bör undvika.

LÄS ÄVEN: Röde baron

Att planera för blodsockerfall

Den första tiden efter att jag diagnostiserats med diabetes typ 2 läste jag alla innehållsförteckningar på livsmedlen noga. Där har några års erfarenhet dessbättre hjälpt. Jag vet på ett ungefär hur mycket de olika produkterna innehåller och vad jag bör undvika.

Förut kunde jag åka på långresor med bilen utan att behöva tänka på blodsockret. Nu har jag vant mig vid att alltid ha något i handskfacket eller i min frus handväska ifall man skulle råka ut för ett oväntat stopp eller om det dröjer längre än väntat tills man kan köpa mat. Detsamma gäller på längre flygresor. Man kan alltid köpa mat, men det är inte alltid all mat som inte är diabetesvänlig. Men på flygresor har jag lärt mig att alltid ha med mig lite ”nödproviant” i handbagaget. Detta har visat sig vara mycket viktigt.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

LÄS ÄVEN: Så har diabetes påverkat min syn

Borde vi ha fått bidrag?

Det kan låta som att det krävs mycket att vara diabetiker, men jag tycker att jag med tiden har fått bra erfarenhet och blivit bra på att planera. Så jag tycker inte att det är farligt. Men det är klart att det kostar lite extra, myndigheterna borde kanske ge subventioner här också, på samma sätt som de med celiaki får.

LÄS ÄVEN: Hur mår dina fötter?

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile