Livet och diabetes Stories och livet

Lever med diabetes: Är det egoistiskt att prioritera sig själv?

Publicerad för första gången: 20.02.22
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Lever med diabetes: Är det egoistiskt att prioritera sig själv? Foto: Maria Schmidt

Jag är 27 år, gift med en fantastisk man, har ”villa, Volvo och vovve”. Jag har ett fast jobb inom det som jag är utbildad i, och jag bor i en stad som jag älskar. Utifrån skulle man tro att jag har allt jag skulle kunna drömma om, för det har jag ju. Nästan.

Det tog 9 år med diabetes och 4 år av heltidsarbetande innan jag insåg att jag var tvungen att göra något. Jag har aldrig lyckats prioritera blodsockret i vardagen. Aldrig tillräckligt bra. Jag vet inte om det bara är jag eller om det är typiskt norskt att sätta jobbet och människorna man har runt sig i första rummet. För mig har det viktigaste målet i livet varit att vara bra på mitt arbete, vara en bra kollega, en bra hustru och en god vän för människor i min omgivning. Och det är inget fel i det. Men den viktigaste biten kanske föll bort. Att ta hand om sig själv.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

LÄS ÄVEN: En hektisk vardag med diabetes

Sjukskriven

Jag fick sjukskriva mig i höstas. Och för att vara helt ärlig var det hög tid för det. Det satt långt inne att ens tänka tanken att det var något jag behövde, eftersom jobbet betyder ”allt” och jag ville vara en ”bra medarbetare”. I mitt huvud blev jag en sämre medarbetare av att vara ”egoistisk” och prioritera min hälsa. Tidigare har jag tänkt att sjukskrivningar är för de som har allvarliga skador/svåra sjukdomar som gör att det blir fysiskt omöjligt att arbeta. Men när jag nu skriver detta hör jag hur knäppt det låter. Det är snarare tvärtom; bra medarbetare är som bäst när de kan ta hand om sig själva.

Min sjukskrivningsperiod har hjälpt mig otroligt mycket. Jag har faktiskt haft tid och energi att fokusera enbart på mitt blodsocker. Att ha tid att ta reda på vad i min vardag som påverkar det, nu när stressen från jobbet inte längre är en faktor, är ovärderligt. Jag har fortfarande en lång väg att gå. Och jag vet att blodsockret inte kommer att vara perfekt efter den här perioden. Det känns däremot som något av en nystart, med bättre förutsättningar än någonsin.  

Svaret är nej

För att svara på rubriken, om du inte redan har räknat ut det, så är det ett tydligt NEJ. Det är absolut inte egoistiskt att prioritera sig själv och sin hälsa. Istället gör du dig själv och de i din omgivning en tjänst, eftersom de flesta vet att för att kunna hjälpa andra måste du börja med dig själv. Blodsockret är en väldigt viktig del av livet, och något som absolut bör prioriteras högt.

Har du behövt ta en time-out från vardagen för att återta kontrollen över ditt blodsocker?

Accu-Chek Instant

LÄS ÄVEN: Ångest och depression gjorde att jag inte fick kontroll över min diabetes

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare